Николай Денков: Свалили сме всички карти на масата, ГЕРБ да вземат решение за първия мандат

Показваме, че сме готови да управляваме, категоричен е депутатът от ПП-ДБ

Политика
21:56 - 05 Май 2023
2935
Николай Денков: Свалили сме всички карти на масата, ГЕРБ да вземат решение за първия мандат

"Има шанс за много компромиси, но има и невъзможни компромиси. Невъзможни са компромисите, когато си поел ангажимент към избирателите си и не ги спазваш". Това коментира в "Панорама" депутатът от ПП-ДБ Николай Денков.

Той повтори кои са двата ангажимента на ПП-ДБ - да не подкрепят мандат на ГЕРБ-СДС или кабинет с тяхно участие. Затова са тръгнали по друга линия - да инициират разговори за всички останали възможни компромиси и обща законодателна програма.

"Нашите симпатизанти не бяха много щастливи от това, че инициираме този процес, но ние сме убедени, че това е правилният начин и се радвам, че успяхме да стигнем до една доста добра законодателна програма. След това ние предложихме да започнем да работим по управленска програма, в която ако намерим съгласие, тя да е основа на едно правителство, което може да се подкрепи".

Попитан защо в състава на кабинета са избрани партийци от ПП, Денков обясни, че водещото в подбора било кои са експертите и специалистите, които могат да изпълнят тази управленска програма.

"Това са хора, всеки един е експерт в съответната област, на които аз лично имам доверие и знам, че бихме могли да работим като екип. 6 човека от този екип са предложени от ДБ и те ги знаят кои са. Така че тезата, че ДБ се е дръпнала, изобщо не е вярна".

Въпросът е когато дойде време за втория мандат, как бихме могли да постигнем съгласие за правителство и за момента няма никакви основания да се променя съставът на кабинета, ако се стигне до втори мандат, посочи още Денков.

Десислава Атанасова, също гост в "Панорама", попита Николай Денков след като избирателите на ПП не им позволяват да правят правителство с ГЕРБ, има ли други партии, с които биха могли да управляват:

"През цялото време чуваме обвинения от най-различни хора от ГЕРБ. Всъщност цялата тази пушилка е свързана с това, че ГЕРБ не знае какво да прави в момента. Ние се опитваме да им помогнем да вземат решение и това решение да бъде правителство, което ще може да работи по нашите общи приоритети", отговори ѝ той.

Атанасова на свой ред попита къде в световната политика вторият поставя условия на първия. Николай Денков заяви, че ПП-ДБ са свалили всички карти на масата и призова ГЕРБ да вземат решение какво ще правят с първия мандат.

"Показваме, че сме готови да управляваме, дали ще получим подкрепа - да решат другите. Разбира се, ако отидем на други дискусии с други партии, ще влязат и други неизвестни. В момента всичко, свързано с дискусиите на ГЕРБ, е на масата."

Николай Денков коментира и опита за атентат срещу Иван Гешев.

"Изключително притеснително е да стават атентати срещу хора или институции в България, но след днешните обяснения имаме притеснения, че може да се окаже, че това е атентат срещу истината. Това е много тревожен сигнал, който подсилва усещането, че нашата правосъдна система може би не работи добре. Ето тук имаме пълно съгласие с ГЕРБ, че трябва да се направи реформа в правосъдната система, защото това, което видяхме днес може би е просто симптом на проблемите, които ние казваме, че има от години".