Николай Денков: Важно е да сме си подредили принципите

Да гледаме българските интереси, да отстояваме нашите принципи, призова бившият министър на образованието

Новини
12:30 - 24 Септември 2022
1616
Николай Денков: Важно е да сме си подредили принципите

"Много е важно в трудни времена ясно да сме си подредили принципите. Нашите принципи са ясни първо от геополитическата ориентация, която е към Европейския съюз и НАТО в контекста на войната. Това става още по-важно, защото ние други гаранции за сигурност днес, освен нашата принадлежност към НАТО, нямаме", заяви бившият министър на образованието академик Николай Денков.

"Това са нашите партньори и ние трябва да изпълняваме нашите задължения, да гледаме българските интереси, да отстояваме нашите принципи, но това е единствената гаранция, която имаме за защита от нападение отвън", допълни той в предаването "Тази събота", коментирайки темата със заплахата от ескалацията на войната в Украйна.

По думите на Иво Димовски е изключително важно в момента да има обединение в държавата пред лицето на кризата и на всички рискове и заплахи.

„Българските граници, българските граждани трябва да бъдат защитени при всякакви обстоятелства, но искам да ви върна обратно към човешката гледна точка на войната в Украйна. Войната е нещо много деструктивно, тя разрушава много мечти и семейства. Сега хора, които не са виждали оръжия преди, трябва да ги вземат и да ходят да се бият срещу своите връстници. Те не искат да са там. Виждаме последната мобилизация в Русия – летищата са пълно. Това е нещо, в което никой не иска да участва и трябва да спре възможно най-бързо“, коментира Димовски.