Николай Милков: България ще защити правата на българската общност в Македония

Свят
15:06 - 22 Януари 2023
1427
Николай Милков: България ще защити правата на българската общност в Македония

Пострадалият при побой секретар на българския културен клуб в Охрид - Християн Пендиков беше посетен във Военномедицинска академия от министрите на външните работи на България и на Република Северна Македония - Николай Милков и Буяр Османи.

След като го посетиха Николай Милков каза, че ситуацията не би трябвало да продължава по този начин. България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите на това деяние, изтъкна той и поиска да приключи безнаказаността и на други подобни деяния, които пораждат ново насилие.

"Ситуацията не би трябвало да продължава по този начин. Да се приключи с тази атмосфера на безнаказаност, която ражда ново и ново насилие. Черни традиции, които се свързват исторически с Македония, на палежи, на стрелби, на насилие над хора, нямат въобще място в Европа. Ние сме изключително загрижени за това. България няма да отстъпи от защитата на правата на нашата общност, която са хора с достойнство. За съжаление, нещата не вървят добре", каза той.

Колегата му Буяр Османи увери, че македонските власти не толерират подобни случаи на насилие. И допълни, че подобни неща не трябва да се случват, независимо от това какви са възгледите на гражданите на РСМ.

"Градим добри отношения с Република България", каза Османи и допълни, че хората, свързани с тазседмичния побой над Пендиков са идентифицирани.

Той обаче припомни, че български политици са идвали в РСМ и поиска да няма провокации при такива визити.