Николай Милков пак се изяви като ястреб

Външният министър громи Русия - този път в Женева

Свят
08:51 - 02 Март 2023
3896
Николай Милков пак се изяви като ястреб

„Една година след началото на агресията на Руската федерация срещу Украйна страната ни отново осъжда категорично всички нарушения на международното право в областта на правата на човека и международното хуманитарно право”, заяви външният министър Николай Милков.

Министърът участва в Сегментите на високо равнище на 52-та сесия на Съвета на ООН по правата на човека и на Конференцията по разоръжаването, които се провеждат в Женева, Швейцария, съобщиха от МВнР.

Българският министър определи като ужасяващо широкоразпространеното и системно нарушаване на правата на човека в окупираните територии на Украйна. Тези нарушения изискват единодушно осъждане и търсене на отговорност на извършителите. В рамките на сесията на Съвета, Република България ще подкрепи резолюция за удължаване на мандата на Независимата международна анкетна комисия, представена от Украйна.

Посочено беше, че Република България ще продължи да подкрепя систематично усилията за поддържане и насърчаване на културата на мира, толерантността, разбирателството и уважението към многообразието, както и ще се стреми да допринесе за усилията на международната общност за постигане на пълно равенство между жените и мъжете, и за овластяването на жените и момичетата. Министър Милков даде пример с активното участие на жените в политическия живот на Република България и лидерството на жените в останалите сектори на обществения живот, както и в бизнеса.

Министърът на външните работи отбеляза, че Република България остава ангажирана с правата на младите хора и насърчаването на тяхното участие във всички сфери на обществения живот. Сред приоритетите на външната политика на Република България са и правата на детето, с особено внимание към всички деца в неравностойно положение.

Министърът на външните работи Николай Милков направи изказване и в Сегмента на високо равнище на Конференцията по разоръжаването като подчерта, че Република България продължава да спазва своите ангажименти в областта на разоръжаване, контрол на въоръженията и неразпространение. Определи Конференцията по разоръжаване като жизненоважен многостранен инструмент за укрепване на международната сигурност и международния ред, основан на правила. Като доказателство за това отбеляза навършващата през 2023 г. 25-та годишнина от влизането в сила на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, договорена в Конференцията по разоръжаване.

Министър Милков отправи призив и към Русия да възстанови прилагането на Договора „Нов СТАРТ“.