Николай Милков стяга куфара за НАТО

Общество
13:29 - 27 Април 2023
1392
Николай Милков стяга куфара за НАТО

Външният министър Николай Милков има готовност да замине като представител на страната ни в НАТО в рамките на седмица, след като президентът вземе решение. Това заяви той в отговор на журналистически въпрос по време на брифинга на Министерството на външните работи (МВнР). 

С решение от 31 март, т.г, служебното правителство предложи настоящия министър на външните работи в кабинета Николай Милков за представител на България в НАТО.

С решението правителството предлага на президента на България да издаде указ, с който освобождава Николай Милков от длъжността извънреден и пълномощен посланик на България във Френската република и в Княжество Монако и постоянен представител на България към ЮНЕСКО със седалище в Париж, както и указ за назначаването му за постоянен представител на България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия договор със седалище в Брюксел, Кралство Белгия.

Логиката на това назначение е, както и на останалите посланически назначения, че ние трябва да осигурим възможност на мисиите да работят нормално, а ротацията да се развива също, заяви Милков. По думите му, ако служебното правителство не беше направило предходните назначения и тези сега, последната ротация щеше да бъде отпреди две години.

Относно НАТО Милков отбеляза, че година и два месеца, в условията на война, страната ни няма действащ там посланик. Време е да се реализира това назначение, отбеляза той.