Николай Милков: За членството на Украйна в НАТО да се следи позицията на Столтенберг

Българската позиция е в духа на това, което той говори, заяви служебният министър на външните работи

Свят
19:04 - 05 Октомври 2022
2452
Николай Милков: За членството на Украйна в НАТО да се следи позицията на Столтенберг

Два дни след като президентът Румен Радев излезе с позиция, че решението за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Москва и Киев, днес от Министерството на външните работи изразиха резерви към обявената от редица източноевропейски президенти декларация в подкрепа на присъединяването на Украйна към Алианса.

Служебният министър на външните работи Николай Милков препоръча по темата за членството на Украйна в НАТО да се следи позицията на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Милков добави, че българската позиция е в духа на това, което той говори.

Външният министър изрази позиция и по темата с присъединяването към Русия на окупираните от Москва украински територии.

Николай Милков показа пред медиите писмо от своя колега от Украйна, в което той благодари за подкрепата на страната ни. А за присъединяването на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожието към Русия, заяви:

"Разглеждаме това като нарушение на международното право и на устава на Организацията на обединените нации, на принципите на ОССЕ и на посегателство върху суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

По повод темата за приемането на Украйна в НАТО и приетата от девет президенти на страни от Централна и Източна Европа декларация по отношение на Украйна и нейното членство в НАТО, към която не се присъединиха България и други страни от региона, министър Милков заяви, че не вижда никаква реална полза от документа.

От подкрепата на тази декларация нищо е нямало да последва, защото тя не предполага ускорено приемане, ако не я подкрепим, пак нищо няма да последва. Това една политическа изява на група държави, посочи Милков.

Той допълни, че към момента официално молбата за членство на Украйна в НАТО не е разпространена в Северноатлантическия съвет, като тя ще бъде дебат на обсъждания, които тепърва предстоят.

Външният министър съобщи, че предстои среща на върха на НАТО - най-вероятно този месец.

Той препоръча по темата за Украйна и НАТО да се следи стратегическата комуникация на генералния секретар на пакта и Йенс Столтенберг, като добави, че българската позиция е в духа на това, което той говори.

Министърът обясни, че в комуникацията на Столтенберг се казва, че всички решения относно подкрепата на Украйна и това как трябва да се случи, се взимат във формат от 30 държави.