Николай Павлов плаши гаргите: Чака ни честитка с арбираж от "Газпром"

Бившият директор на "Булгаргаз" упорито повтаря опорките на Кремъл

Политика
14:44 - 18 Декември 2022
5355
Николай Павлов плаши гаргите: Чака ни честитка с арбираж от "Газпром"

"Обвиненията са от г-н Петков и г-н Василев по мой адрес от повече от една година - как с мой подпис сме се отказали от евтиния азерски газ за сметка на "Газпром". Тази гигантска лъжа се тиражираше, трябваше да има повод, за да мога да бъда отстранен от "Булгаргаз" и вече схемите с посредниците на всички са ясни", заяви бившият директор на "Булгаргаз" Николай Павлов в студиото на "Опорни хора".

Той смята, че отношенията между "Продължаваме промяната" и президента са влошени заради случилото се в държавата, защото държавният глава е загрижен какво става в страната и когато нещата не вървят, е естествено да има и критики.

"Договорът за доставка е на интерконектора, това са задълженията на отсрещната страна. Когато не е готов интерконекторът, ние трябва да плащаме, да го взимаме, и ако не можем да го вземем, трябва да го плащаме. Бяхме изправени пред това да плащаме стотици милиони неустойки и затова започнахме да търсим варианти откъде да поискаме газ", каза гостът пред Bulgaria ON AIR.

"Ние от 1 юли трябваше да получаваме газ от гръцката връзка. Премиерът Петков тогава най-тържествено завъртя един кран, от който нищо не потече, и те отидоха и подписаха ново споразумение, с което удължиха срока до 30 септември. В новото споразумение договарят останалата част от количествата, но на пазарната цена, не на договорната цена, т.е. те изменят условията на договора и цената става 4 пъти по-висока", подчерта Павлов.

По думите му, освен че се променя цената, се променят и останалите условия по договора като банковата гаранция, която се увеличава 2 пъти, равняваща се на половин милиард. Той предположи, че се правят опити да се стабилизира "Булгаргаз".
"Когато дойде служебното правителство, установи, че "Булгаргаз" няма пари да си плаща газа и трябваше да му бъде отпуснат 800 млн. заем. 9 години трябват, за да се изплати. Само лихвата на година е 16 млн. Дружеството трябва да бъде подпомогнато. Единият начин е през цената - българският потребител да изплати тези дългове, другият вариант е да вземем целия пазар на Балканския полуостров – това няма как да стане", посочи гостът.

Според него българската индустрия ще плаща тези загуби през следващите години и това не е справедливо, а количествата, които са били нагнетени в "Чирен", са били на възможно най-скъпата цена.

"Тази година към януари разликата в цената, по която "Булгаргаз" продаваше, и цените в Европа беше около 30%. Измерено в количества беше около 1 млрд. Някои частни компании се огледаха в този милиард и решиха да го приберат в техните си сметки. Ние получавахме указания да завеждаме арбитражно дело срещу азербайджанската компания и бяхме на прага на дипломатически скандал", сподели Павлов.

Той отбеляза, че и Кирил Петков, и Асен Василев, и Александър Николов са казали, че "Газпром" спира газа в нарушение на договора, но не са предприели съдебни действия срещу дружеството и не са претендирали за неустойки. Павлов е категоричен, че не сме защитили националния си интерес и в тази ситуация е трябвало да се заведе арбитражно дело срещу "Газпром".

"Най-вероятно може до края на януари да получим фактура, честитка. Продъниха ни ушите да казват как ние сме изправната страна, тогава трябваше да заведат арбитраж срещу "Газпром". Когато претендираш, трябва да си търсиш правата", смята гостът.