Николай Слатински: Идиотията заразява по-фатално и от вируса

Математикът и преподавател във Военната академия коментира ядосано поголовното неспазване на мерките

Общество
09:45 - 22 Ноември 2020
7355
Николай Слатински: Идиотията заразява по-фатално и от вируса

Математикът и преподавател във Военната академия "Г. С. Раковски" проф. Николай Слатински коментира във фейсбук новините за поредните нарушители на противоепидемичните мерки - тайни партита в София, арести в метрото заради хора, които не слагат маски. Публикуваме мнението му без редакторска намеса:

"Вирусът беснее. Все повече хора се заразяват и все повече хора умират...

И в същото време ербапи, бабаити, хъшлаци, смелчаци арогантно и непукистки парадират с това, че не носят маски, заведения се отдават на провирусни оргии в тъмни доби. Съседка безпросветно се подиграва на млада жена в асансьора заради шлема. Ректор свиква преподавателите и студентите на очни занимания, сякаш не чува ежедневно за починали университетски преподаватели, заразили се в аудиториите!

Може да си бачкатор или професор, безработен или генерал, селянин или селяндур, архаичен или архитект, гражданин или грандоман – нито акълът, нито образованието, нито статусът, нито произходът, нито местоживеенето, нито времеобитаването – нищо не (пред)определя отношението ти към мерките за намаляване на вероятността да се заразиш, нищо не е гаранция, че ще спазваш правилата.

Идиотията не признава възраст, класа, пол, занятье – ходи навсякъде и заразява кого ли не, още по-фатално от вируса.


Що за идиотия е тази, в която живеем?

Защо идиотията произвежда толкова идиоти, които после точно като спазващите мерките порядъчни и законопослушни човеци попадат при моите лекари, най-близки хора на първа линия!?

Защо моят скъп на сърцето ми роднина трябва да гледа по 70 души на скенер и да си е и лаборантка, понеже другите лекари и всички лаборантки са с вирус, като така поема чудовищен риск за здравето и живота си - за да има сред пациентите му и идиотите от произвежданата от тях идиотия?

Защо снахата на мой приятел от март месец воюва в Бърза помощ очи в очи с вируса и не знае ни ден, ни нощ покой, та да обгрижва с не по-малко чудовищн риск и идиотите, произвеждащи на всички нива – от най-високо управленско, до най-ниско маргинално ниво, всеобщата идиотия?

Защо майката на моя талантлива студентка ще се пържи на вирусния огън като медицинска сестра в „Пирогов“, ще подлага здравето и живота си на изпитание и смъртна опасност, за да се грижи не само за нормалните хора, но и за същите тези идиоти, плодящи нашата българска идиотия?

Защо братът на мой студент ще пътува в междуградския автобус да отиде при родителите си, за да им набави храни и лекарства, макар и взел всички мерки, но заобиколен от безгрижни, кихащи и кашлящи, разпасани и наплевателски отнасящи се към всякакви защитни и предпазни мерки тумби идиоти, а след това ще се бори за живота си с тежка двустранна пневмония!?
...
Не знам колко са идиотите в България, проф. Иво Христов сигурно ги е броил един по един, за да е наясно с бройката им, но знам едно:

Отгоре додолу на всички нива в държавата има необходимия брой идиоти, за да тънем в идиотия. И това е така, защото няма достатъчния брой като критична маса хора, които да се опитат да променят България, ами пасивно съзерцават масовото ни видиотяване, протичащо със страшна сила особено през последното десетилетие…"