Николай Урумов е Bai Ganyo

Младежкият театър с премиера по пиесата на Георги Данаилов

Култура
12:30 - 12 Декември 2019
5535
Николай Урумов е Bai Ganyo

Николай Урумов за пореден път влиза в ролята на знаменития Алеков персонаж Ганьо Балкански в премиерната постановка на Младежкия театър "Bai Ganyo". Урумов и Бай Ганьо са се срещали, както на театралната сцена, така и на екрана.

Пиесата стъпва върху забележителния текст на Георги Данаилов – по мотиви от Алеко Константинов, а режисьор е Петър Кауков. В ролята на Алеко Константинов ще видим младия актьор Георги Гоцин, който е и най-новото попълнение в трупата на  Младежки театър „Николай Бинев".

Сценограф и костюмограф на проекта „Bai Ganyo" е Елица Георгиева, която е работила върху множество успешни представления в Младежки театър „Николай Бинев, сред които „Еквус", „Като трохи на прозорецa", „Специални поводи" и др. Отговорни за музикалната среда са, както режисьорът Петър Кауков, така и Стойо Попов.

В спектакъла участват актьори от трупата на Младежки театър „Николай Бинев", но и гост-актьори, които заедно създават един прекрасен екип, който гарантира, че ще имате възможността да преживеете по нов начин историята на вечния български герой, който си е все така тук – около нас, а и много често – сякаш в самите нас, издават от Младежкия театър.


„Бай Ганьо е вечният български герой. Той продължава да бъде съвременен и малко срамно актуален. Пречистващият смях и тъжната равносметка продължават да са необходими и днес – над 120 години след като се е появил на бял свят. Или по-точно – на бяла страница – изпод перото на гениалния Алеко. В реалността бай Ганьо е съществувал, но никой до онзи момент не го е бил описал с такова откровение", казва режисьорът Петко Кауков.

И добавя: "Той и днес не изпуска „келепиря”, появява се тук-там, ходи по чужбина, връща се, продава туй, купува онуй, основава дружества и вестници (или медии с по-модерни технологии), участва в избори,… Тъкмо да решим, че е изчезнал и изведнъж: „Опа, пардон!” – пак се пръква от някъде. От най-невероятна посока, на най-невъзможно място и в най-неочаквано време. А ние му се смеем, та чак до сълзи. Плаче ни се, че се смеем над себе си, защото бай Ганьо сме аз и ти. Бай Ганьо си е все там – разпънат на кръста между мечтата по Европата и корена, здраво забит в сърцето на Балкана.“


В ролята на Бодков влза Александър Хаджиангелов, Гочоолу и Стефан Германов,
Дочоолу – Вихър Стойчев, Даню Харсъзина се играе от Веселин Калановски. Като Марженка ще видим Ния Кръстева, а в ролята на нейната майка - Ярослава Павлова. Константин Иречек е изигран от Светослав Добрев, а Гуньо Адвокатина от Красимир Недев.