Николай Василев: Държавата трябва да дава около 20 000 лв. за раждане на дете

Новини
19:35 - 08 Януари 2024
3399
Николай Василев: Държавата трябва да дава около 20 000 лв. за раждане на дете

Държавата трябва да дава около 20 000 лева за раждането на дете, ако наистина иска да се реши демографската криза. Това предлага бившият министър на транспорта, икономиката и държавната администрация Николай Василев пред БНР.

В предаването "Нещо повече" той критикува управляващите за липсата на реформи и коментира, че с пари от държавния бюджет не се решават проблеми.

Василев, който бе номиниран за премиер от ИТН през 2021 г., призна, че е привърженик на трупането на пари от държавата в добрите икономически години, защото с тях могат да се посрещнат евентуално лошите, които ще дойдат.

"В икономическата наука има две противоположни школи. Аз съм от тази, че когато има растеж и няма проблеми – добри години, трябва да се спестяват пари за лошите годините, които могат да дойдат. А добрите държавници трябва да предположат, че може да има такива години и да трупаме резерви. Ние правим обратното – трупаме огромни дългове и ако ни се струпат беди, няма с какво да ги посрещнем. 11,4 млрд. лева са похарчени незнайно за какво", коментира Николай Василев.

За това, че сме най-бедни в Европа, той заяви, че са виновни правителствата до 1997 г. Средната заплата от 2000 година досега се е вдигнала над 10 пъти, "настигаме средното ниво в Европа, но от много ниска база".

"Ако имаше икономически и световен закон, когато харчим и раздаваме пари през бюджета, нацията забогатява, дайте да го правим. Познавате ли семейство, което живее на кредити, да е забогатяло. Обикновено затъват", аргументира се Николай Василев.