Николов: Дали сме 4 млрд. лева компенсации за 100 дни

Икономика
14:51 - 23 Март 2022
1904
Николов: Дали сме 4 млрд. лева компенсации за 100 дни

Над 4 млрд. лв. компенсации е изплатило Министерството на енергетиката в първите си 100 дни, отчете министър Александър Николов след заседанието на Министерския съвет.

223 млн. лв. са изплатените средства за компенсациите за природен газ, 471 млн. лв. - за ЕРП-ата и ЕСО, като цената за пренос и разпределение не се е вдигнала, 1,440 млрд. лв. са изплатените компенсации за бизнеса, 107 млн. лв. - за ВиК дружествата. Компенсациите продължават и за април.

Освен това ще се погаси заемът, който правителството е отпуснал на НЕК за плащане на реакторите за "Белене" - един отдавна отлаган проблем, съобщи Николов.

Николов подчерта още, че разходите на домакинствата за топло- и електроенергия са останалинепроменени. За сравнение в Европа средните разходи на домакинствата се повишили с 30%.

Николов коментира и проверките на МВР за цените на тока. "Бих бил радостен да има такива за всеки случай на съмнение. Компетентните органи ще кажат има ли нарушения, но наистина има странни моменти на динамиката на цените и управлението на мощностите".