Николов: От 1 октомври ще усетим намаляване цената на газа (НА ЖИВО)

Газовата връзка с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август, каза Кирил Петков.

Актуални новини
12:26 - 29 Юли 2022
1981
Николов: От 1 октомври ще усетим намаляване цената на газа (НА ЖИВО)

От 1 октомври ще има осезаемо намаляване на цената на газа, обяви енергийният министър Александър Николов п време на брифинг в Министерски съвет.

"Нашата комуникация с Азербайджан започна декември и вече виждаме реален ефект от отношенията ни. Връзката Стара Загора- Комотини ще даде решение на България , а и на региона относно доставките. Предшните управници  изтъкваха, че няма инфраструктура за проекта. Това е било извинение, защото към днешна дата виждаме, че този проект е възможен", добави Николов.

Той е категоричен, че ще продължат в тази посока, за да имаме диверсификация не само на природен газ.

"След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконектора с Гърция, днес вече имаме съществен напредък по финализиране на документалната част, която е важна и нужна, за да влезе връзката в експлоатация", това заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков в началото на срещата.

Страната ни вече има акт 14, като проектът компания е поела ангажимент да подсигури акт 15 и акт 16 в рамките на следващите четири седмици, до края на август, допълни Петков. 

"Всичко това е изключително важно, защото цената на газа пада допълнително в момента, когато имаме акт 16. Ползите от интерконекторът с Гърция ще се усетят от всеки български гражданин и това ще се отрази пряко на цената на живота на хората, точно когато идва и зимата", посочи още министър-председателят в оставка. 

Петков заяви, че така наречените евроатлантици са работели скрито за интереса на "Газпром" с оглед на огромната разлика в цената на руския газ и този от Азербайджан. "Нашето правителство доказа, че този прокет може да бъде довършен за 6 месеца и ако следващия месец не се стигне до Акт 16, въпреки готовността на всички участници в процеса - това ще означава, че сме се върнали в годините, в които националният интерес не е водещ", подчерта министър-председателят в оставка.