Николова във Варшава: Силна дестинация сме, с най-малко заразени на Балканите

Туристи от 58 държави влизат у нас с отрицателен писиар тест до 30-и април, обясни вицепремиерът

Новини
13:11 - 22 Февруари 2021
1132
Николова във Варшава: Силна дестинация сме, с най-малко заразени на Балканите

Вицепремиерът Марияна Николова разговаря във Варшава с колегата си Анджей Гут-Мостови, който е държавен секретар с ресор туризъм в Министерство на развитието. Двамата коментираха туристическия сектор в условията на пандемия и възможностите за сътрудничество между двете държави. В дискусията участва и Рафал Шлахта, председател на Полската туристическа организация. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

В условията на продължаващата пандемия от COVID-19 считам, че е от ключово значение да продължим нашето ползотворно сътрудничество, заяви министър Николова по време на срещата. И допълни, че от 29 януари до 30 април туристи от 58 държави могат да влизат у нас с отрицателен резултат от PCR тест до 72 часа преди влизането на територията на страната ни. В белия списък е и Полша.

Вицепремиерът подчерта, че на фона на световната карта от увеличаващи се случаи на заразени с новия коронавирус и въпреки нарастващия брой случаи в страната България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация, принос за което в голяма степен имат навременните и строги противоепидемични мерки, взети от правителството на Република България.

Държа да подчертая, че Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването и всички регионални здравни инспектори в страната упражняват изключително строг контрол за спазване на противоепидемичните мерки във всички места за настанява и места за хранене и развлечения, обясни още тя.

Българският министър отправи няколко предложения за съвместни инициативи, една от които е възобновяване дейността на Съвместната работна група. Вицепремиерът предложи още да се работи съвместно и активно за по-доброто позициониране на сектора на ниво ЕС.

България е много популярна сред полските туристи, а предложенията за пътувания в сърцето на Балканите е част от програмите на нашите туроператори, заяви Анджей Гут-Мостови. И уточни, че страната ни ги привлича с морските плажове, културно-историческите обекти, кухнята и традициите. Той коментира, че директните полети на полската авиокомпания допринася за интереса към посещенията на страната ни.

Ще направим всичко възможно да повишим търсенето на пътуванията към Вашата страна и ще направим всичко, което е възможно, за подобряване на нашите отношения и утвърждаването на България като водеща туристическа дестинация за сънародниците ни, посочи още държавният секретар. Той отправи покана и към българските туристи да открият Полша като място за посещения и почивка.

Аз лично харесвам много Балканите и бях последните две години в България със семейството си, заяви Рафал Шлахта. И коментира, че туризмът е в състояние да изгражда мостове, около които се създава допълнителна инфраструктура. По думите му Полската туристическа организация в момента са развива и реформира и целта е тя да стане една съвременна маркетингова агенция.