Никос Дендиас: Турция възприе методите на Русия

Украйна
09:32 - 24 Октомври 2022
2144
Никос Дендиас: Турция възприе методите на Русия

Бомбардираният Киев е в известен смисъл идеалното място да информираме световната общност пред какво сме изправени ние, гърците. В моите разговори с моя колега външен министър и президента Зеленски осъзнах още повече общите предизвикателства, пред които сме изправени.

И двете страни са изправени пред големи, агресивни съседи на източните си граници; и двете съседки твърдят, че териториите ни са погрешно отнети от минали империи, Руската и Османската. Това каза след посещението си в Киев министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас, съобщава Kathimerini.

„За източните съседи на Гърция и Украйна границите не съществуват, те са изкуствени и следователно открито оспорвани. И Гърция, и Украйна уж контролират територии, които не са наши: Крим, Донбас, островите в Егейско море.

В най-добрия случай нашите страни трябва да упражняват ограничен суверенитет върху тези територии, като ги демилитаризират. Според този ревизионистки разказ нашите страни нарушават правата на "етническите“ малцинства“, добави още Никос Дендиас.

"Заплахите за нахлуване, които в случая с Украйна не останаха просто заплахи, се комбинират с хибридна война, използвайки всички средства, като превръщането на миграцията в оръжие и прекъсване на енергийните потоци. Пропагандната война и личните атаки срещу ръководството на нашите страни също са част от тази хибридна война“, заяви Никос Дендиас.

"Турция напълно възприе методите на Русия. Ясно предупреждава: "Внимавайте, ако не искате да станете друга Украйна“.

На тази безпрецедентна провокация, пред която сме изправени, ние отговаряме: като изтъкваме турската агресия пред съюзници и партньори; изграждане и укрепване на нашите съюзи с нашите европейски партньори, Съединените щати, страните в нашето непосредствено съседство, както и с нововъзникващи сили, споделящи същите ценности като Индия и Япония, винаги зачитайки основните принципи на международното право и европейското законодателство, набор от общи права и задължения, обвързващи всички членове на ЕС.

Ние изразяваме предизвикателствата, пред които сме изправени, в Атина, Брюксел, Вашингтон и другаде; но гласът ни придобива допълнителна неотложност и сериозност, когато говорим от противовъздушно убежище в Киев“, коментира още Никос Дендиас.