Никозия изключва решение с две държави за разделения Кипър

Новини
12:57 - 18 Юли 2024
1381
Никозия изключва решение с две държави за разделения Кипър

Президентът на Република Кипър отново отхвърли възможността за решение на кипърския проблем на базата на създаването на две държави на средиземноморския остров, за каквото настоява Турция, в изказване дни преди 50-годишнината от разделянето на Кипър, съобщи ДПА.

„Ние при никакви обстоятелства не обсъждаме решение с две държави“, каза Никос Христодулидис пред ДПА.

Наскоро лидерът на общността на кипърските турци в северната част на острова Ерсин Татар, а също и турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново настояха за две суверенни държави.

Не само Никозия, но и Германия, Европейският съюз и ООН се противопоставят на решение с две държави в Кипър. Целта на ООН винаги е била един вид федерация с централно правителство, отбелязва ДПА.

Христодулидис също разчита на Берлин в борбата за постигане на напредък. „Благодарен съм за приноса на Германия“, отбеляза той, имайки предвид посещението на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер през февруари.

Кипърският президент подчерта, че опитът на обединена Германия е ценен за Кипър и приносът на Берлин за създаване на положителен европейско-турски дневен ред е изключително важен за напредъка към обединението.

През 1974 г. кипърски гръцки националисти и тогавашната управляваща диктатура в Атина искаха да обединят Кипър с Гърция, което доведе до военен преврат на острова, припомня агенцията.

За да предотврати обединението с Гърция, Турция се намеси с военни сили. Оттогава островът е разделен.

През 1983 г. в северната част на острова е провъзгласена Севернокипърската турска република, която и до днес е призната само от Турция.

През 2004 г. целият остров е приет в Европейския съюз като държава. Де юре целият остров е член на ЕС оттогава, но правото на ЕС се прилага само в южната част, което означава, че островът е де факто разделен.