НИМ отвори врати след 70-дневна карантина

В най-голямата зала могат да влязат до 30 човека, обясниха от музея

Култура
22:57 - 23 Май 2020
2550
НИМ отвори врати след 70-дневна карантина

Оригиналното Панагюрско съкровище и най-старото обработено злато в света, намерено във Варненския халколитен некропол през 5000 г. пр. Хр., могат да бъде видени в Националния исторически музей, който след 70-дневна карантина отново отвори врати за посетители.

„За посетителите ясно е очертан пътя, по който те могат да разгледат експозицията. Трябва да спазват изискванията за дистанция помежду си, да носят маски, да не се събират на едно място много хора. В първа зала едновременно могат да разглеждат 5 човека, във втора – 10, а в най-голямата могат да влязат 30 човека. Експозицията се разглежда отляво надясно. Има упътване и знаци, дезинфектанти за посетителите, а на всеки 3 часа се дезинфекцират пространствата и повърхностите“, обясни Райна Проданова новия ред в музея и уточнява, че работното им време е от 09:30 ч., като най-късният час за влизане е 17:15 ч. В 18.00 часа експозицията затваря. Музеят няма да работи единствено на 25 май.

Тази година няма да има специална програма за 24 май заради епидемичната обстановка, но в най-голямата зала може да бъде видяна глаголицата, статуята на Климент Охридски и иконата на двамата братя Св. Св. Кирил и Методий.

„Това, което могат да видят още посетителите до 15 юни, са значими експонати и артефакти от 7 000 г. пр. Хр. до 1878 г., представени на втория етаж в четирите зали от постоянната ни експозиция, обхващащи периодите Праистроия, Античност, Средновековие“, обясни  Проданова пред БГНЕС.