НИМА?! Асен Василев: Не се интересувам от скандала с ДКК и Ваня Караганева

Нищо не било сигурно - нито Кирил Петков за премиер, нито Корнелия Нинова за министър

Политика
21:24 - 03 Декември 2021
5443
НИМА?! Асен Василев: Не се интересувам от скандала с ДКК и Ваня Караганева

Идва ново поколение в политиката, което няма обвързаности, багаж на част от нещата, които са се случили във времето. То няма травмите на миналото. Това е знакът, който от Продължаваме промяната дали на обществото и политиците с номинацията на безпрецедентното за новата ни история младо лице Никола Минчев за шеф на Народното събрание, заяви Асен Василев в БНТ. 

Попитан дали фигурата на Минчев е била предложена в последния момент и дали всички са се съгласили от преговорните екипи на четирите политически сили, соченият за бъдещ финансов министър и съпредседател на формацията лаконично обяви доста лаконично, че разговорите продължават. 

Формулата също все още не била готова, уточни Василев, но се надявал това да се случи в началото на следващата седмица. 

Тайни няма, отсече той. Но все пак оценката на кандидатурите вече се разглеждала. "Формула 8:4:3:2 няма, има разпределение на тежестта спрямо броя на депутатите от отделните партии", поясни той. Но даде да се разбере, че право на трета грешка те нямали, т.е. трети провал за съставяне на правителство, не бива да се допуска. 

"Докато не стигнем до финален текст за партийно одобрение, нищо не е финално, нищо не е ясно. Не е ясно нито дали аз ще съм финансов министър, нито дали Кирил Петков ще е премиер. Да, това са нашите предложения, като те не са решени 100%. Същият е отговорът ми и по отношение на участието на Корнелия Нинова в изпълнителната власт", каза още Василев. 

Той потвърди хоризонт от 4 години, към който гледат четирите преговарящи сили. Спиране на течовете и корупцията, овладяване на кризите, с особен фокус върху здравната, вдигане на доходите и икономически растеж са трите основни направления за мандата, носен от ПП, очерта Василев. "Да ни е кеф да си живеем в страната", пожела си той. 

Асен Василев не е виждал проектобюджета на настоящото служебно правителство, като според него е необходимо да се видят всички параметри, за да стане ясно дали може да се ползва като платформа за действителната макрорамка за 2022 г. На въпроса дали стягането му е изненадало неприятно ПП, Василев напомни, че има срокове, но предупреди, че при различен състав на Министерския съвет, предварително начертани направления и бюджети ще се наложи изцяло да се преформатират. 

"Да, ще го прегледаме", обеща Асен Василев. А по повод дълга от 12 млрд. лева за догодина като план за теглене, разкри, че не е съгласен. "Надали са го заложили, особено при бюджетен дефицит от 2,5%. Няма как да е заложен 12 млрд. лева дълг", поясни бившият финансов министър. Не харесвал и думата "мораториум" по повод искането на ГЕРБ да го въведе за емитирането на нови държавни дългове. 

За скандала с ДКК и уволнената Ваня Караганева (близка до Кирил Петков - б.р.), Василев отсече: "Да си направят КПКОНПИ и прокуратурата проверките и който е извършил нарушение, да си понесе отговорността. Но не следя скандала, наистина не го следя", изненада Асен Василев и водещия, и аудиторията. 

"Искаме да строим, на здрава основа обаче", каза той в отговор на въпроса дали правителство на ПП смята да чегърта предишните. 

"Искам България да стане мястото в Европа, където европейците, не българите, искат да живеят - чиста, зелена, добре уредена, спокойна държава", завърши съпредседателят на ПП. 

Снимка: Агнес Методиева