Нинова: ББР се превърна в банка на олигарсите, първи алармирахме

Актуални новини
16:34 - 17 Май 2021
1027
Нинова: ББР се превърна в банка на олигарсите, първи алармирахме

БСП първа сигнализира от години за неправомерните процеси в Българската банка за развитие. Това припомни днес лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Ето какво още заяви тя във Фейсбук: 

От вчера кредитите на Българската банка за развитие са много коментирани и интересни. И понеже напоследък лидери на новопоявили се партии се упражняват на гърба на БСП, наричат ни  беззъба опозиция и манипулират общественото мнение, ще припомня следното отпреди повече от година: 

"Уважаеми българи, докато ви облъчват с ежедневни пиар акции, управляващите ще продължават да крадат вашите пари. Използват кризата и страховете ви за далавери.

И маскират грабежа като антикризисни мерки. Една от тях е увеличаване капитала на държавната банка за развитие със 700 млн., които “уж” ще помагат на малкия и среден бизнес. Но банката финансира със 75 млн. колекторска фирма с приходи от 2000 лв годишно. 

Сигурна съм, че това е принос в световната икономическа наука и практика - с антикризисна мярка за помощ на икономиката да наливаш пари във фирма за събиране на кредити. През годините, откакто съществува,

ББР се превърна от банка на дребния бизнес в банка на олигарсите. Държавният ресурс, тоест вашите пари се изливат в техните джобове под вещото “управление” на Борисов. 

Как трябва да стане?

Алтернативата е: слагане лимит на кредита за една фирма- например един милион (след разговори с малкия и среден бизнес какъв лимит би им бил полезен).

Определяне на критерии за кандидатстване само за малък и среден бизнес и само за БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО. В цял свят в момента отговорните държавници стимулират националните си икономики. Неслучайно и Европейската комисия промени критериите за държавна помощ.

Сега е най-удобният момент да се инвестира в българското, родното. Стига да искаш да правиш икономика, а не далавера.”

И накрая да попитам критиците на БСП - вие къде бяхте тогава? Сега, когато режимът на Борисов е свален, е лесно да си борец срещу него. Когато беше трудно,  само БСП се бореше с него, докато други му правеха угоднически интервюта или заемаха топли държавни служби.

И още един въпрос - каква е позицията на главния претендент да управлява ИТН за ревизия на ББР?”

Снимка: Агнес Методиева