Нинова: БСП щеше да се разцепи, ако наистина бях подала оставка

Политика
08:30 - 17 Юни 2019 (обновена)
3322
Нинова: БСП щеше да се разцепи, ако наистина бях подала оставка

Корнелия Нинова обяви, че е решила да не подава оставка като лидер на БСП пред 49-ия конгрес, защото преценила, че партията може да се разцепи и оставката й да доведе до сериозен спад в доверието към организацията.

"Когато си подадох оставката смятах, че така е морално - лидерът да подаде оставка", обясни пред Би Ти Ви Нинова. Както е известно веднага след загубата на европейските избори, пред Националния съвет на БСП Нинова заяви, че ще подаде оставка, поради което беше свикано и извънредно заседания на най-висшия партиен форум. В изказването си вчера в зала 1 на НДК обаче Корнелия Нинова се отказа от намерението си.

Днес тя отново обясни, че две основни причини са я накарали да размисли и това се корени в събитията след оставката й. "Моята грешка е, че не прецених добре ситуацията. Започна търговията за БСП, групи, лобита, бизнесмени започнаха да търсят лидер, да оказват натиск върху хората, ходеха по структурите, демотивираха членовете на партията", разкри Нинова. Тя допълни, че изобщо не е предполагала, че съществува такъв риск.

Втората причина да се откаже да напусне председателския пост се дължи на реакцията на членовете на партията и на симпатизантите. По думите й заявлението й, че ще се оттегли от лидерския пост довело партията до ступор. Според Нинова членовете на БСП не можели да разберат защо вътрешната опозиция я громи по медиите. А след това ступорът прераснал в гняв.

Лидерката на Столетницата разкри, че след като обявила, че подава оставка много членове и цели областни структури на партията обявили, че ще напуснат и дори почнали да връщат партийните си книжки. "Това ме притесни. Дадох си сметката, че моята оставка може да доведе до сериозен спад в доверието към БСП и щяхме да отидем на тези местни избори разбити", обясни Корнелия Нинова.

"За пръв в политиката казвам едно, а правя друго", коментира соцлидерката своето неосъществено оттегляне от поста. "Трябваше да си преглътна егото си. Не беше лесно решение. Трябваше обаче да минимизирам щетите от тази криза, в която изпаднахме”, уточни Нинова и добави, че си дава сметка за това, което ще се излее върху нея. Тя изрази учудването си защо след нейната вчерашна реч пред конгреса вътрешната опозиция станала и си тръгнала. 

"Искам да кажа на социалистите, че те не се продават. А на българите искам да кажа - има една партия, която не се продава", каза Нинова.

"В партията мощно нахлуха бизнесинтересите. Социалистите не се продадоха дори в тази пазарна среда, в която живеем", щастлива е Нинова и разкри случай на опит за рекет върху делегат, който имал кредит в банка. Според нея социалистът бил привикан в банката и бил предупреден как да гласува на партийния форум, за да няма проблеми с връщането на кредита.

На въпрос какви са отношенията й с лидера на ПЕС Сергей Станишев Нинова отговори, че те са сложни и в общи линии двамата са на принципа "здравей-здрасти".

Партийната субсидия не трябва да става един лев, защото това ще е краят на многопартийната система и началото на диктатурата на една партия, предупреди Корнелия Нинова.

Снимка: Агнес Асенова