Нинова: Имунитетът на Борисов стои "на трупчета" на бюрото на Желязков

Шефът на парламента призна, че е сгрешил, качи го пред мен, обясни соцлидерката

Политика
14:44 - 13 Юли 2023
3053
Нинова: Имунитетът на Борисов стои "на трупчета" на бюрото на Желязков

"След като поставихме въпроса, може би 2-3 часа по-късно, Росен Желязков дойде, каза, че е сгрешил, коригира се и го качи пред мен". Това разказа на брифинг в парламента лидерката на БСП Корнелия Нинова за имунитета на Бойко Борисов.

"До днес, когато поставихме въпроса, неговият имунитет не беше подаден по реда, по който е необходимо, т.е нямаше го. Подал го в кабинета на Росен Желязков и стои на трупчета. Не е довършен фактическия състав, не е изпратен този имунитет в деловодството, не е показан на страницата, не е изпратен в прокуратурата. Стои на бюрото на Росен Желязков и Борисов лъже и баламосва българския народ и казва "Ама аз съм си го подал". Ама къде си го подал? Не там, където трябва, т.е той не е влязъл в сила. Може да си го е подал в кафенето в Банкя, но това не означава, че го е подал по реда, по който трябва", коментира Нинова.

Тя попита защо на всички останали депутати документите за отказ от имунитет са в деловодството и на страницата на парламента, но не и този на Борисов.

В началото на днешното заседание колегите ѝ Георги Свиленски и Иван Ченчев отново повдигнаха въпроса за депутатската закрила на лидера на ГЕРБ. Те обясниха, че той все още не е подал отказа си, а председателят на НС Росен Желязков разказа, че и двамата са видели папката с документите и Свиленски дори се опитал да я вземе, за да я занесе в стаята на БСП. Той пък от своя страна отрече - взел я, за да я занесе в деловодството.

В началото на пленарното заседание в петък БСП отново попитаха какво е станало с имунитета на Борисов. Тогава Желязков им отговори, че и той, и Димитър Аврамов от ДПС са се отказали от тях. По-късно думите му бяха потвърдени и от самия Борисов. Желязков, който е юрист по образование, обясни, че наказателното преследване може да почне в момента, в който депутат се е отказал от закрилата си.

Отказът на Борисов все още не е качен на официалния сайт на Народното събрание.