Нинова иска Фандъкова да забрани Луковмарш

Политика
15:33 - 09 Февруари 2021
1949
Нинова иска Фандъкова да забрани Луковмарш

Шефката на БСП Корнелия Нинова издаде призив, чрез декларация на Изпълнителното бюро на партията, към столичната кметица Йорданка Фандъкова да спре провеждането на традиционния Луковмарш. 

За поредна година сме на път да станем свидетели на един от най-позорните актове в съвременната си история - провеждането на така наречения Луковмарш.

Под егидата на един от най-яростните привърженици на нацистката и антисемитската идеология, ген. Христо Луков, развявайки нацистки символи, десетки планират да демонстрират в подкрепа на религиозна и етническа омраза. Под фалшивия предлог, че защитават възраждането на българската държава и нейния просперитет, че изразяват началата на патриотизма и национализма, организаторите на Луковия марш отново ще поведат млади хора в подкрепа на омразата и ненавистта, пишат от ръководството на БСП.

Провеждането на т.нар. Луковмарш е в разрез не само с Конституцията и законите на Република България, но и с ценностите на българското общество - общество, спасило българските евреи от лагерите на смъртта.

Убедени сме, че e огромна грешка да допуснем провеждането на шествие в чест на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история през 20-ти век. Настояваме, всички политически партии, поддържащи европейските ценности, публично да се противопоставят на поредната манифестация на нацизъм и ксенофобия и категорично да осъдят всички форми на фашистки и националистически прояви.

Призоваваме кметa на София Йорданка Фандъкова ясно да заяви позицията си по темата Луковмарш и отново да положи необходимите ефективни усилия за възпрепятстване провеждането на този парад на омразата, добавят от ИБ на БСП.