Нинова изригна: БСП не се цепи като при Първанов/Станишев

Шефката на левицата обидена от коментарите, че управлявала партията авторитарно

Политика
14:08 - 05 Юни 2020
885
Нинова изригна: БСП не се цепи като при Първанов/Станишев

Лидерката на БСП Корнелия Нинова отговори на унищожителните критики срещу нея в последно време и обяви, че разцепление нито в партията имало, нито в парламентарната група. Нещо повече, според нея левицата е силна и с прекия избор на нов лидер щяла да докаже фундаменталния си демократизъм.

"Напоследък чувам коментари, че БСП се разцепва. Разцепление означава една част от членовете да напуснат партията и да си направят друга – както беше между Станишев и Първанов. В парламентарната група разцепление означава една част да напусне и да оформи самостоятелна група. Има ли и най-малък симптом за това? Не съм чула за такова нещо, а познавам добре процесите и настроенията и в партията, и в парламента", твърди тя и добавя, че разцепление имало в ГЕРБ, не в Столетницата. 

"Попитана защо има съпротива срещу прекия избор на председател с гласуване от всички членове на партията, коментирах: Това е революционна промяна за партията, която членовете й отдавна чакат и искат. Няма нищо по-естествено от това да дадеш властта на хората, те да изберат. Съпротива срещу това решение има вече четири години. На две заседания на конгрес имаше опити да се отмени прекия избор. Но хората си го искат. Разбирам жестокия отпор на някои в БСП. Прекия избор от народа им отнема възможностите за договаряне на Конгрес и лостове за влияние в частен интерес. За мен мнението на партита тежи много повече", пише още червената шефка (запазваме оригиналния й правопис - б.ред.). 

Нинова смята, че провалът на прекия вот ще вкара БСП във вътрешна криза точно преди парламентарните избори догодина. И заради това се обърна към електората си с думите:

"Бъдещето на БСП и на България сега е във вашите ръце. Това е тежка отговорност, но знам, че вие сте почтени хора и ще постъпите мъдро. Гласувайте за този, когото сметнете, че е най-достоен. Но на 26.09 бъдете активни.
Попитана за компроматната война, която се води срещу мен, кой я води и как си я обяснявам, отговорих: От мен няма да чуете нито една лоша дума за някого от БСП или срещу партията. Ако има нещо, което нашите членове в най-голяма степен не одобряват и което петни БСП, това са личните обиди и нападения през медиите. Но за нестихващата атака към мен си има причина. Първата, е че от реформите в БСП някои хора се почувстваха засегнати". А втората била по оста БСП – ГЕРБ. 

"Не се страхувайте. Бъдете свободни хора. Имайте свое мнение и смелостта да го отстоявате. Ще се справим. Всичко ще бъде наред", уверява губещата подкрепа в Столетницата Нинова.