Нинова изригна за оръжията за Украйна: Президентската институция си лепна петно

Министърът на икономиката в оставка размаха докладна записка от бившия шеф на ВМЗ до Съвета на директорите

Топ
14:15 - 28 Юни 2022
963
Нинова изригна за оръжията за Украйна: Президентската институция си лепна петно

Последните седмици темата за износ на оръжие за Украйна беше употребена грубо. Беше хвърлено обвинение, че едно говорим пред обществото и друго правим. И докато ние твърдяхме, че и един патрон не сме изнесли, те твърдяха, че нощем с посредници вървят тонове оръжие за милиарди левове.   

Това обясни на извънреден брифинг министърът на икономиката Корнелия Нинова. Тя допълни, че е била призована от президента да "обяви на обществото и на левите истината". В подкрепа на думите си, Нинова размаха документ - докладна записка от бившия шеф на ВМЗ Сопот до Съвета на директорите.

Преди няколко дни, секретарят на президента Димитър Стоянов показа част от документ, в който пише, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна.

Днес Нинова показа самия документ, от който по думите й става ясно, че това е докладна записка от бившия директор на ВМЗ Сопот до съвета на директорите. В него става въпрос за сделка, сключена през 2021 година от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев. "Желанието на изп. директор на ВМЗ е да бъде прехвърлена датата и доставката от 2021 за 29 април 2022 година. И да се прехвърли от Афганистан за Украйна", обясни Корнелия Нинова.

Как ще се изчисти това петно от президентската институция? Вади се нещо, манипулира се обществото, но истината излиза наяве, вметна Нинова. 

Ние заставаме на чисто взехме мерки. Могат да ви подхвърлят всякакви фалшификати, не им вярвайте. Ние сме си свършили работата и сме си защитили националния интерес. Но е недопустимо  президентската институция да се използва умишлено така, в правова държава, заяви Нинова.