Нинова: Извънредното положение не означава безконтролно положение

Политика
14:26 - 14 Април 2020
1272
Нинова: Извънредното положение не означава безконтролно положение

Извънредно положение не означава безконтролно положение - ще направим всичко възможно да предизвикаме парламентарен контрол. Така се закани лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата в пленарна зала за наличието на парламентарен контрол.

"Уважаеми български граждани, извънредното положение е изпитание за всеки българин, независимо от поста му. Извънредно положение не означава безконтролно положение. Днес парламентарната група на "БСП за България" искаме да се възстанови парламентарният контрол. И какво чухме от страна на управляващите? Да искаш да се възстанови нормалността за тях е антитеза. Едва ли не БСП сме едни агресори, които искаме нещо извън нормалното. Да има парламентарен контрол е нормално, а не антитеза.

Изглежда у нас напоследък е модерно постоянно се цитират различни философи. Имаме си много хубава българска приказка: "Свестните у нас считат за луди",

заяви Нинова от трибуната. Тя е убедена, че липсата на парламентарен контрол е, за да няма въпроси за заема от 10 млрд. лв. "На какво друго може да пречи парламентарният контрол?", лаконично коментира Нинова.

"Какво още ни казват - да искаш парламентарен контрол, да питаш министър, означава да му губиш времето. Нали той затова е министър, нали затова е слуга на народа", каза още лидерът на БСП. 

Тя е убедена, че предстои стратегически избор как ще се излезе от кризата и трябва да има контрол за прозрачността на харченето на всеки лев.

"Сега не чух нито един аргумент защо ще отхвърлите контрола. Освен един - че когато се събираме много на едно място, създаваме условия за зараза и разпространяване на болестта, че не спазваме указанията на правителството", каза още Нинова.

Тя подчерта, че БСП ще направи всичко възможно да има парламентарен контрол.

"Знаете, че имаме друг законен парламентарен механизъм, за да го предизвикаме. Ще го направим. Извънредното положение не е безконтнролно положение", повтори още Корнелия Нинова.