Нинова: Много кризи се натрупаха

Политика
11:59 - 29 Януари 2022
1952
Нинова: Много кризи се натрупаха

Няколко кризи се натрупаха - ковид криза, социална, финансова...и др. Така описа пречките пред управлението вицепремиерката Корнелия Нинова пред "Денят с Георги Любенов" по БНТ.

Предприетите досега мерки показват, че има воля за преодоляване на тези кризи, каза тя. Не само бюджета работи за това. Какво е направено за момента:Връщането на ролята на държавата в икономиката - за това се бореше БСП, борба с монополите в защита на потребителите, малките и средни предприятия, ролята на социалната държава", изброи Нинова.

"Ролята на държавата се увеличава, капиталовите инвестиции нарастват почти двойно от 2,9% на 5,8%. Тези капиталови инвестиции ще отидат в реални политики – безплатни детски градини и ясли, компенсации за родители, чиито деца не могат да влязат в детски градини и ясли. Това е израз на политики, заделят се сериозни средства за културните институции. За работниците се увеличава минималната работна заплата, увеличава се и обезщетението при безработица. Сега обсъждаме неплатеният отпуск, който хората бяха принудени да си вземат заради COVID кризата, да се отчита като трудов стаж", обясни Корнелия Нинова.

Незаконно е мобилните оператори да увеличават цените си със задна дата - ние спряхме двойното увеличение на сметките, те увеличиха само това, за което имат право. Нашият принос е в това, че не им позволихме да ударят крайните клиенти. Това обясни вицепремиерката.

Готов е и законът за колекторските фирми - в него ще има регистър, всичко ще е прозрачно за дейността им, ще е обяснено в какви случаи се преследва длъжника и т.н.

Борбата с монополите, освен идеологически елемент, е важна, особено в кризите. Подхващаме битка с колекторските фирми. За първи път ще създадем Закон за колекторските фирми. Той в момента е внесен в Министерски съвет и февруари ще бъде в парламента. Сега всякакви хора ходят по села и фирми и тормозят гражданите. В този сектор се въртят около 4 млрд. лева, но ние ще поведем тази битка в името на хората, обеща Нинова.