Нинова: Може да променят Изборния кодекс в последния момент

Актуални новини
13:35 - 13 Декември 2020
1784
Нинова: Може да променят Изборния кодекс в последния момент

Парламентарните избори няма да са традиционните и типичните като кампания и начин на провеждане. Това прогнозира лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Неделя 150" по БНР.

Тя коментира и обявената от президента дата за парламентарните избори.

"28 март е възможната по Конституция дата, тя е решение на президента. Ние се отнасяме с уважение към това предложение на президента. Това е негово конституционно право", заяви още Нинова.

Според нея ниската избирателна активност не е в полза на България.

"Ниска избирателна активност означава слаба легитимност на партиите, които ще влязат в парламента. Много хора биха останали непредставени в парламента, което ще създаде може би по-ниско доверие в следващия парламент.

По думите й това е голям и държавнически въпрос. "Ние винаги сме призовавали за висока избирателна активност", заяви още лидерът на БСП.

Тя прогнозира, че може да се наложат промени в Изборния кодекс в последния момент.

"Чувам го най-вече и с внимание слушам анализатори и политолози, социолози, външни експерти, които смятат, че може да се наложат", каза още Нинова. Тя подчерта, че БСП държи на машинното гласуване.

Предложеният от управляващите Национален план за възстановяване и развитие представлява проекти на парче, категорично заяви Корнелия Нинова.

"Правителственият план за възстановяване не предлага реформи, няма стратегическа визия за 10 години напред, а проекти на парче - останали от предишно оперативни програми. Няма гаранции за спиране на течове на европейски пари. Това крие рискове за България, защото може да не се отпуснат тези пари от ЕС", твърди Нинова. 

Тя посочи, че е рано да се говори за коалиции. "Ние сме единствената партия с готова програма, обсъждана и приета на партийните ни форуми програма, презентирана в цяла България. Чакаме другите партии да представят програмите си с визия за управление на страната. Досега никой не ги е сложил на масата", каза още лидерът на БСП.