Нинова: Нито една промяна на първо четене в Конституцията няма да остане същата

Лидерът на БСП отново лансира идеята си за данък върху свръхпечалбите на банките

Икономика
09:26 - 12 Декември 2023
1606
Нинова: Нито една промяна на първо четене в Конституцията няма да остане същата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че нито една промяна на първо четене в Конституцията няма да остане същата при гласуването на второ четене. Пред Би Ти Ви тя каза още, че много от текстовете ще бъдат обявени за противоконституционни и ще паднат в съда. Според нея целта на промените в основния закон е да се овладеят съдебната система, прокуратурата и регулаторите.

Промените в Конституцията бяха гласувани на първо четене в края на миналата седмица. В една от тях се позволява хора с двойно гражданство да бъдат министри, което според Нинова е абсурдно. По думите ѝ няма нито една държава в света, която да позволява нещо такова.

Нинова отново лансира идеята си за данък върху свръхпечалбите на банките. Този път тя дори посочи с колко да бъдат облагани банките. Според лидера на БСП 15% от свръхпечалбата може да бъде събирана от държавата и да се насочва към икономиката или различни социални дейности. През уикенда премиерът Николай Денков също коментира темата, като обяви, че не се обмисля въвеждането на данък върху свръхпечалбите на банките. Той обаче ги призова "да понижат таксите, защото имат достатъчно възможности да печелят през лихвите".

"С призиви няма да стане. Трябва закон и здрава ръка. Таван на таксите трябва да има", каза още Нинова.