Нинова опонира на Бойко: ДБ и ПП искат разговор, но не искат да си говорят с Вас!

Шефката на БСП призна - да, явно пак ще има парламентарни избори и пак оставяме народа без бюджет

Политика
11:29 - 20 Януари 2023
2934
Нинова опонира на Бойко: ДБ и ПП искат разговор, но не искат да си говорят с Вас!

Шефката на БСП Корнелия Нинова се съгласи с прогнозата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, че страната отново е изправена пред предсрочни парламентарни избори, след като лидерската среща между нея, Бойко Борисов, Карадайъ и председателя на "Български възход" за съставянето на правителство в рамките на 48-ия парламент не се увенча с успех. ГЕРБ отказа подкрепа за третия мандат, връчен на Нинова от президента Румен Радев.

"Работещ парламент с плаващи мнозинства е политически нестабилна конструкция. Вие не сте в залата и не знаете как често се налага да спираме работата на НС, за да обсъждаме за минути", обърна се Нинова към Борисов. 

И му обясни, че всъщност неприсъстващите днес на рандевуто лидери на "Продължаваме промяната" и Демократична България искали да преговарят с БСП, но не и във формата заедно с ГЕРБ. "Те не искат да говорят с Вас, г-н Борисов", каза му директно в очите Нинова, учудена, че именно ПП в лицето на Кирил Петков и Асен Василев системно канели лидера на ГЕРБ на дебат преди предишния парламентарен вот. 

"Знаете, че ние с вас имаме дълги битки, сигурно първо от мен сте чули "модела ГЕРБ", спорили сме дълги години. И питате с какво моделът Радев е по-различен? 

По-различен е, защото ние водехме битките на терена на парламентарната република тук, въпреки че не идвахте много често. А сега сме изправени пред друга опасност - парламентарната република се руши чрез постоянните служебни правителство и едноличното управление на президента", оплака се Нинова на Борисов от някогашния си фаворит за "Дондуков" 2. 

Нашата отговорност е да я спасим и разговорите между партиите да се водят тук, в НС. Да върнем правенето на политика, където му е мястото, колкото и да се караме и колкото и да сме различни, каза още тя. 

А към ДПС Нинова се обърна с похвала, че Движението било последователно в политиката. И го подкрепи, че съдебната реформа не бива да опира до кадруване. "Народът няма да е удовлетворен, ако не види решение за бързо и справедливо правосъдие, а не просто имитация на реформа със смяна на личностите на върха". 

Шефката на социалситите обърна внимание и на експозето на Стефан Янев, като напомни, че проблемите на хората и решаването им минава единствено и само през приемането на нов бюджет. 

"Е, след всичко казано днес, явно отиваме към избори и оставяме страната поне до юни-юли без бюджет", въздъхна Нинова.

Тя уточни, че тепърва ще прецени след заседание на Изпълнителното си бюро дали да влезе в преговори с ДБ и ПП.