Нинова пак стреля срещу служебната власт

Всички в Европа развързвали кесиите, само у нас се гонело замразяване на доходите

Икономика
14:34 - 01 Ноември 2022
1816
Нинова пак стреля срещу служебната власт

Нито една държава не замразява доходи, само нашият служебен кабинет, заяви на пресконференция шефката на БСП Корнелия Нинова.

Нашата грижа са хората, работещите, подчерта лидерът на БСП. Тема на изявлението й е внесеният от служебното правителство проект за удължаване на действието на сегашния бюджет за следващата година.

Претиснени сме около ситуацията с най-важния закон в страната - за бюджета, заяви Нинова на брифинга след заседанието на ИБ, цитирана от "Епицентър". 

"Президентът обяви, че ще даде достатъчно време на партиите в парламента за преговарят за правителство и през това време НС да приеме важните закони. А няма по-важен от този за бюджета, както и Плана за възстановяване и устойчивост. Служебният кабинет, обаче, внесе в парламента да се удължи действието на сега действащият бюджет. Това представлява замразяване на доходите при увеличаващи се цени. Това за нас е неприемливо. Нашата политика е точно обратната", каза Нинова.

"Ние също сме внесли социален пакет. Трябва да се гласува, но ще обърна внимание, че подобни политики се приемат в целия ЕС. Нито една държава не си позволява да замрази разходите за заплати и подкрепа за икономиката при тези тежки условия. Служебният кабинет е единственият, който предлага такова решение в Европа", каза още Нинова.

"Внесени са над 40 законопроекта. Всяка парламентарна група си е внесла своите предложения. Служебният кабинет казва, че има риск да се получи едно предизборно наддаване в парламента и това да доведе до лош край. Не е работа на служебния кабинет да ни дава оценки, но е наша отговорност - на парламентарните групи, лидери и ръководства - дали в този момент ще докажем, че парламентът е мястото, на което се обсъжда и приема бюджет, както и дали ще постигнем минимум съгасие между първо и второ четене да подкрепим народа си, без да рискуваме финансова стабилност", каза още Корнелия Нинова.