Нинова поиска Радев да инсталира шефа на КПКОНПИ

Не можело депутатите да избират кой да ги разследва

Политика
12:26 - 21 Ноември 2019
2290
Нинова поиска Радев да инсталира шефа на КПКОНПИ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и група червени депутати са внесли отново антикорупционен закон, в който се настоява председателят на КПКОНПИ да се назначава от президента. 

Според Нинова още при създаването на институцията механизмите са били сбъркани. "Тази комисия беше създадена сгрешено – тогава ние внесохме нашия алтернативен антикорупционен закон и той беше отхвърлен. Времето показа, че докато съществуваше и работеше, нито един политик по високите етажи на властта не беше осъден за корупция", коментира Нинова. Според нея не може да се очаква от фигура, назначена от самите депутати да ги разследва ефективно, в случай, че това се наложи, след като парламентът на практика му плаща заплатата. 

"Човек, който е зависим от решението на мнозинството, ако тръгне да разследва обективно – утре същото мнозинство може да се събере и да го уволни. По този начин създадена- комисията, няма да пребори корупцията. Сега ни предлагат повече от същото. Досега имахме корупция, ако комисията и председателят й продължат да работят по този закон, ще имаме повече от същото – повече корупция“, категорична бе Нинова.  

Тя заяви, че от „БСП за България“ са внесли отново антикорупционен закон, в който се настоява председателят на комисията да се назначава от президента.

И обясни, че предложението не идвало от факта, че Румен Радев бе издигнат от БСП. "Утре може да е друг, но това е институцията, пряко избрана от народа и която не разпределя обществени поръчки и европейски фондове", уточни още тя. 

По повод личния си вот, Нинова заяви, че ще гласува „против“ кандидатурите на Цацаров и Найденов - не заради техните качества, а заради сгрешения модел. Нищо подобно обаче не се чу от нейния заместник тази сутрин Драгомир Стойнев, който каза, че щяло да има дебати в групата на левицата за вота в зала за кандидатурите за шеф на антикорупционния орган.