Нинова: Повечето им спорове бяха за постове и пари

Новини
19:00 - 09 Юни 2022
4329
Нинова: Повечето им спорове бяха за постове и пари

"Грешката на колегите е, че се минава в лични нападки и трудно се събират след това хората на разговор. Затова призоваваме да се излеят емоциите и утре да се седне да се говори разумно. Не съм усещала, че ИТН ще напуснат, но се усещаше, че има напрежение.

Това започна от гласуването за БНБ. След това нещо се счупи между ПП и ИТН. Ние от БСП сме имали добри отношения с всички от партньорите. И аз съм говорила със Слави Трифонов, после с Кирил Петков".

Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е вицепремиер и министър на икономиката.

"Не знам защо толкова остро реагираха колегите от ИТН вчера, тъй като разговорът за парите за строителните компании тече отдавна.

Моето впечатление е, че повечето им спорове бяха за постове и за пари, не бяха принципни.

Затова ние имаме такава балансираща роля, защото ние нямахме спорове за постове и пари, а търсихме политиките. Имаме определен бюджет държавен и трябва мъдро да го разпределим по приоритети. Ние предложихме първо да стабилизираме икономиката, и второ да се справим с цените и инфлацията. А от ИТН изглежда смятат , че на първо място трябва да е строителството. Въпрос на приоритети.

Чувала съм спорове за суми между министър Василев и господин Караджов. Бюджетът трябва да бъде приет до 27 юни, за да влезе в сила от 1 юли. Така че това не е бързане, просто си има срокове", каза още тя.

"Много е вероятно да има коалиция на малцинството, защото е по-добрият вариант за това страната да продължи напред. Трябва да опитаме.

Изправени сме пред избор по кой от двата пътя да тръгне страната. Единият е правителство на малцинството, който е труден път, а другият е предсрочни избори, което може да бъде фатално. Правителство на малцинството ни е необходимо най-вече за да приемем актуализацията на бюджета. Не можем в този момент да оставим пенсионерите, младите семейства, земеделците, намаляването на ДДС, премахването на акциз за горива, парите за бизнеса за тока.

Ако сме отговорни хора, малко да свалят емоциите колегите, по-хладнокръвно да започнем да мислим, защото ако не актуализираме бюджета ще изправим България пред огромен проблем.

Предстои ни да приемем 20 закона, за да стане реален плана за възстановяване и устойчивост. Това са парите за възстановяването и модернизирането на България. Тоест, парламент трябва да има. Ако не се приеме, парите ще се отложат, може част от тях да загубим. И третото е - усвояването на тези средства върви със сериозните реформи, които нашето правителство обеща", каза тя в предаването "Лице в лице" по БТВ.