Нинова: Правителството вече е риск за България

Политика
09:50 - 24 Януари 2020
3124
Нинова: Правителството вече е риск за България

Досега правителството беше вредно, сега е риск за България - всяка промяна към по-добро минава първо през оставката му. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на представяне на мотивите по вота на недоверие. 

Лидерът на БСП призова управляващите, ако смятат, че вотът на недоверие е саботаж към легитимно избрано правителство, да се обърнат към присъстващите на вота жители на Перник и да им обяснят, че си "въобразяват", че нямат вода.

"Искането за гласуване на вот на недоверие на правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е предизвикано от провала в областта на опазването на околната среда и водите.

Този провал застрашава пряко живота и здравето на българските граждани. Водната криза в Перник, а вече в други градове и села, нерегламентираните тонове отпадъци, както и опасните стойности на замърсения въздух са пряка последица от безхаберие, некомпетентност и корупция в правителството на "Борисов" 3. Кризата не е природно бедствие, а управленско", категорична беше Корнелия Нинова. 

Тя допълни, че има нормативен хаос по темата за управлението на околната среда и водите.

"Официално 350 хил. души в цялата страна, но с частичните спиране на вода в нови и нови градове 500 хил. са на режим на вода.

На първите места сме в Европа по мръсен въздух и вече сме осъдени от съда на ЕС за това. Очакват се санкции, които ще плащате вие всички уважаеми български граждани. Световната здравна организация в свой доклад пише за България, че 15 хил. души умират преждевременно от замърсения въздух", изтъкна още лидерът на БСП.

По думите й всеки ден ставаме свидетели на откриване на нови и нови боклуци. "Красива България беше превърната от правителството на Борисов в сметище", каза Нинова и зададе въпроса кой е издал разрешение.

Нинова коментира истинските причини за вота на недоверие.

"След 10 години управление на ГЕРБ, похарчени приблизително 3 млрд. лв. загубата на вода се е увеличила от 60 на 61 %. Защо? И къде отидоха парите, инвестирани уж за подновяване на мрежата?",

попита тя и уточни, че за 10 години е увеличавана цената на водата, а гражданите получават мръсна и негодна за пиене вода. По думите й няма смислени и логични отговори.

Корнелия Нинова заяви, че БСП предлага алтернатива. "Моля ви чуйте ни този път. Не казвайте, че плашим хората и всяваме страх и паника. Чуйте гласа на разума, той не е политически, той не е на БСП, той е на хората, които разбират", коментира още Нинова. Според нея с решението за "Белмекен" ще се предизвика криза в енергийната система. Според нея, каквото и да се прави за Перник, трябва да се подмени водопреносната мрежа.

Изводът, който Нинова направи, е че правителството на Борисов вече е риск за България. "Досега беше вредно, сега е риск за България. Оставането на му на власт гарантира нови кризи. Всяка промяна към по-добро минава първо през неговата оставка", каза тя.