Нинова пришпори Радев: Партиите пропиляха времето за преговори, побързайте с мандатите (НА ЖИВО)

Ако нещата продължават с това темпо, може да има избори през януари или февруари, призна президентът

Новини
15:02 - 16 Ноември 2022
2864
Нинова пришпори Радев: Партиите пропиляха времето за преговори, побързайте с мандатите (НА ЖИВО)

Пред този парламент стоят много задачи, но най-важно е съставянето на правителство. Това заяви на консултациите с БСП на "Дондуков"2 президентът Румен Радев. Соцлидерката Корнелия Нинова заяви, че партиите са пропилели времето, дадено им за преговори. БСП няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ, бе категорична тя. 

От важно значение е как вашата партия вижда диалога, преговорите, контактите между партиите в рамките на този парламент. Вие бихте ли подкрепили първия мандат, или отиваме към втория. Бихте ли се включили и при каква форма и условия с бившите си коалиционни партньори в бъдещо управление на страната?, попита Радев.

За нас е важно да се приеме бюджета, който да гарантира доходи на хората и съставяне на кабинет, обясни Нинова. Преговорите, които дадохте на партиите е загубено, отсече тя. Няма резултат от преговорите, затова за нас през този период е много важно да се приеме бюджета, като държим на социалния пакет- минимална заплата 850 лева, подкрепа на семейства на енергийно бедни, и да се помогне на икономиката, изброи Нинова. 

Първата политическа сила демонстрира непоследователност, което доведе до взаимни обвинения в корупция, обясни Нинова. 

Според нея реални разговори и срещи за съставяне на кабинет ще започнат едва след връчването на първия мандат. Колкото по-бързо това се случи, толкова по-реална е възможността, заяви Нинова.

Не мисля, че времето, дадено на партиите е загубено. Но ако мандатите се движат със средното темпо и ако парламентът не е в състояние да състави кабинет, ако има вероятност да не се състави правителство и караме с тия темпове, парламентът трябва да го разпуснем ноември или декември. И тогава да кажете, кои решения няма да бъдат приети. Това значи да правим избори през януари или началото на февруари. Ако стигнем дотам, претенциите пак ще се върнат към мен, защо точно по това време, обясни Радев.

Нинова обяви, че искат да имат редовно правителство, но беше категорична: „Ние първи мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. Вторият мандат на ПП, ако ни поканят на разговори ще участваме, с тях постигнахме добри неща в правителството”, допълни лидерът на БСП.

Ако ПП ни покани на разговори за втория мандат, ще приемем. Имаме с тях допирни точки. Удовлетворени сме от социалната им политика. Лицето ни като партия е социалната политика на общия ни кабинет и искаме да продължим, обясни тя. Имало да се довършва и по борбата с корупцията.

Различията ни са хартиената бюлетина и други, но ще участваме в разговори, повтори соцлидерката.

Да е ясно - това е вашият бюджет. Служебното правителство предлага удължаване на този, който вие приехте. Всички сме загрижени за кризата и очертаващата се тежка зима, но не прием, че няма да има заплати и пенсия и че служебното правителство обричало хората на глад и студ, смъмри президентът.

Всички социални придобивки се запазват, категоричен бе Радев. Подчерта решението на служебното правителство за коледни добавки на пенсионерите и анонсира, че почват разговори със социалните партньори за вдигане на минималната заплата. Преди това е трябвало първо да се овладее инфлацията и служеният кабинет се справя - има забаве през октомври, посочи Радев.

Президентът попита левите дават ли му гаранции какво ще се случи в парламента, ако се внесе друг бюджет. Ще настане предизборно наддаване, прогнозира той. Ще има мерки в социалната политика и без нов бюджет, обеща президентът.

Бюджетът ни вече не е актуален, имахме добра социална политиката, но инфлацията я изяде, коментира Нинова.

Предварителните консултации бяха преполовени миналата седмица, когато на "Дондуков" 2 бяха от "Възраждане". Радев забави максимално конституционната процедура, за да даде възможност на партиите в НС да потърсят път една към друга за излъчване на редовен кабинет.

Въпреки очакванията редът на БСП да дойде още миналия петък, ако се спазва досегашният ритъм на президента за разговори с по две формации седмично, социалистите получиха поканата си едва вчера.

След днешните консултации на БСП с Радев остава той да се срещне с "Демократична България" и "Български възход", към които са насочени очакванията евентуално да успеят с третия мандат.  След което да повика отново ГЕРБ, вече за да им връчи първата папка.

Държавният глава вече се срещна с ГЕРБ, „Продължаваме Промяната”, ДПС и „Възраждане”. Той обяви, че ще даде достатъчно време на депутатите, за да могат да гласуват неотложни промени в законодателството, но и за да опитат да постигнат консенсус за съставяне на редовно правителство.

Според Конституцията президентът трябва да връчи първия мандат на най-голямата партия – в случая ГЕРБ, а втория – на „Продължаваме Промяната”. В кого би попаднала третата папка, ако се стигне до нея, Радев все още не е коментирал.