Нинова прокарала скандална кандидатура за член на КЕВР

Политика
15:07 - 01 Юли 2020
4305
Нинова прокарала скандална кандидатура за член на КЕВР

Нова кадрова драма тресе БСП. Социалисти алармираха, че лидерката им Корнелия Нинова прокарва кандидатурата на Любомир Денчев за член на КЕВР. Социалистите били шокирани, защото Денчев е човек на Румен Овчаров и, което е по-лошо - със скандално минало. 

През 2005 г. Денчев беше назначен за шеф на „Булгаргаз холдинг” от енергийния министър Румен Овчаров. Когато през 2008 година избухва скандалът за корупция и далавери, в който са намесени именно Овчаров и Нинова като негов зам.-министър, започва разследване на ДАНС и прокуратурата и в "Булгаргаз холдинг". Причина за проверката са данни за нарушения, разхищения и корупция.

След идването на Петър Димитров на енергийното кресло, Любомир Денчев е уволнен. Като причина за отстраняването му се посочват лошите финансови резултати. На негово място за шеф на холдинга е назначена Галина Тошева.

В периода на краткото застъпване между двамата секретарката на Денчев се опитва да изнесе важни документи от стария му кабинет. След като е разкрита, и двамата са принудени от охраната да напуснат сградата.

Другото, което смущавало социалистите, е фактът, че Денчев на практика е в конфликт на интереси, защото дъщеря му Сирма към настоящия момент работи в КЕВР в отдела за прозрачност на сделки с енергия.