Нинова събра "великите" депутати

Шефката на БСП отрече да се е срещала със западен посланик

Топ
10:46 - 26 Август 2020
2963
Нинова събра "великите" депутати

Трябва да спрем опита за подмяна на конституцията, който прави ГЕРБ, вместо за промяна, както очакват хората. Това заяви Корнелия Нинова в началото на среща, която тя организира с депутати от левицата от 7-ото Велико народно събрание.

БСП е имала 211 депутати във ВНС и всички те са подписали конституцията. Днес от тях са живи 141, а 56 от тях са на срещата. Сред тях са Нешка Робева, Александър Томов, Красимир Премянов, проф. Петър-Емил Митев, Румен Воденичаров, Емил Георгиев, Ненко Темелков, Мариела Митева, проф. Стефан Стоилов, Денчо Бояджиев, Румен Сербезов, Петър Башикаров, Кръстьо Трендафилов и др.

Имаме нужда от експертизата и опита ви, обърна се Нинова към събралите се. След срещата ще се приеме декларация, с която да се защитят ценностите и основите на държавата. Събираме широка обществена подкрепа, за да не допуснем промяната в този вид, в който я предлага ГЕРБ. Участвали сме в промени в конституцията и в други ситуации, разумни хора сме, но това, които те правят днес е заличаване на основите на държавността, подмяна на основополагащи ценности, на принципите на разделение на властите, обясни лидерката.

"Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група взеха единодушно и аргументирано решение защо няма да участваме в преговори. Няма да даваме подписи за събиране на 120-те за внасяне на проекта, няма да подкрепим за 160-те за промените, категорична бе Нинова. Тя обяви, че този парламент и това правителство са изчерпани и на финала на мандата, без обществена подкрепа, не могат да правят такива промени", заяви Нинова.

Тя бе категорична, че няма да има разнобой в лявата група по тази тема.

Нинова отрече твърденията на Веселин Марешки, че се е срещала със западен посланик, затова ще подкрепи промените в конституцията. По принцип не коментирам фантазиите на Марешки, но това категорично не е вярно, отсече тя.

Според нея ГЕРБ водят преговори, не консултации - защото патриотите поставят условия. ГЕРБ по същество не приемат някои от техните предложения, но в момента ще направят компромис, само да съберат подписи, обясни Нинова. Някои от партиите, от които това зависи, много често си сменят позициите, не мога да гадая какво ще се случи, допълни тя. Знам каква е нашата позиция и ще я отстояване твърдо и докрай, заключи Нинова.