Нинова: Случката с Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева е провокация , те не са престъпници

Арестите разделят обществото на русофили и русофоби, гневна е червената лидерка

Новини
16:28 - 10 Септември 2019
5388
Нинова: Случката с Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева е провокация, те не са престъпници

„Случилото се с Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева е провокация.” Това каза соцшефът Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с ареста на двамата русофили заради шпионаж, предаде Агенция „Фокус”. Нинова обясни, че проф. Добрева е била поканена на заседание на Изпълнителното бюро да разкаже за случилото се вчера от първо лице и да запознае червените с фактите.

Нинова заяви, че БСП излиза със следната позиция:

„Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления по глава първа от НК. Разбира се, то трябва да бъде доказано.” Червените възразяват срещу воденето на свидетели с белезници на разпити. „Оценяваме случилото се като грубо посегателство на свободата на словото, защото Юрий Борисов е журналист, на дейността на общественика проф. Ваня Добрева, които многократно и публично са изразявали своята позиция за културно сътрудничество, икономическо сближаване между България и Русия. Това не ги прави престъпници“, отсъди Нинова.

Шефката на БСП натърти, че арестите се използвали в предизборна кампания. „Воден от желанието си за власт Борисов е готов на всичко, но се минаха граници.”, отсече Нинова.

И добави, че арестите на русофилите се правят, за да прикрият други скандали, предизвикани от правителството.

Левите са недоволни, че с акцията се провокира разделение между българския народ на русофили и русофоби и се всява страх.

„Докато по този начин ни разделя и противопоставя ни отнема най-ценното право - свободата. Да се говори свободно, да се изразява свободно мнение, да се сдружават свободно българските граждани. Ето защо се обръщаме към всички, на които тази ценност е скъпа - категорично да се противопоставим на подобни действия, на които вчера бяхме свидетели: водене с белезници, страх, разпити и т.н.”, добави Нинова.

На въпрос как ще коментира забраната на Леонид Решетников да влиза в България, Нинова заяви, че щом прокуратурата е решила така, сигурно има основание.