Война между русофилите в БСП

Валери Жаблянов се скатал от заседание на ПАСЕ, Шаренкова иска да го гони от партията

Политика
19:20 - 28 Юни 2019
5910
Война между русофилите в БСП

Русофилските крила в БСП се изпокараха заради последното заседание на ПАСЕ. Шефката на форум "България - Русия" Светлана Шаренкова нападна остро бившия зам.-шеф на парламента и представител на България в световната организация Валери Жаблянов заради това, че просто не отишъл на заседанието и го обвини в чиста скатавка. Тогава се решаваше въпросът дали Русия да бъде върната обратно в организацията.

"Русия е върната в тази международна организация благодарение на Франция, на Италия, Германия - на големите европейски държави. Защо България се ската? Защото България може би винаги закъснява и чака големите да решат", каза тя пред БНР. И обяви, че Жаблянов просто не е отишъл на това гласуване, а в същото време не е дал възможност на други двама червени представители - Анелия Клисарова и Явор Божанков, които са му заместници и представляват депутатския корпус на БСП, да го сторят вместо него. 

Според нея е несправедливо да се хвърля вина върху партията, тъй като БСП е първата европейска партия, която още 2014 година, на свой конгрес, е взела решение, че ще се бори против санкциите срещу Русия. Но шефката на русофилите в Столетницата настоява Жаблянов персонално да поеме отговорността за случилото се. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е потърсила обяснение от него, но аргументите му за липсата му на това важно заседание били неадкватни, пише сайтът "Епицентър". 

Председателят на партия "Атака" Волен Сидеров заяви в Сутрешния блок на БНТ, че ще постави в парламента въпросът за начина, по който българските представители са гласували за връщането на Русия в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. 

Известно е, че Жаблянов и Шаренкова представляват два враждуващи фланга в БСП, като в момента депутатът гравитира по-скоро около опозиционерите на ръководството, докато тя е по-близка до шефката на партията Корнелия Нинова.