Нинова: Служебният кабинет е реден от Борисов, г-н Главчев да не се прави на ощипан

Да се спре с унижението на България за приемането ни в Шенген и да ни се поставят условия за връщане на бежанци, заяви лидерът на БСП

Новини
13:01 - 02 Май 2024
4849
Нинова: Служебният кабинет е реден от Борисов, г-н Главчев да не се прави на ощипан

"Това е листата зад мен – млади и опитни, борбени. Изпращаме хора, които ще защитават българския интерес. Искаме да сме равноправни с другите европейски държави. Да се спре тенденцията на България да се гледа като на втора ръка държава членка", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Изявлението тя направи, след като регистрира в Централата избирателна комисия (ЦИК) листата на Коалиция "БСП за България" с кандидати за изборите за членове на Европейския парламент (ЕП).

"Преразглеждане на зелената сделка, така че да е в полза на българската енергетика и българските работни места. Българските земеделски производители да получават същата субсидия като европейските. Да се спре с унижението на България за приемането ни в Шенген и да ни се поставят условия за връщане на бежанци. Ние сме изпълнили всички условия за пълноправно членство.

Ще се борим да не се приеме решенията в Европа да се вземат с мнозинство, а не единодушно. Това означава малките държави да бъдат изхвърлени от вземането на решенията. Давам ви само няколко примера за политика, която нашите представители ще отстояват там. С едно изречение: Достойна България в мирна Европа", добави тя.

"Вярваме, че съчетаването на двата избора ще доведе до по-висока избирателна активност, което е добре за всички партии и за България като цяло – да има по-висока представителност. Носим отговорност за БСП и сме абсолютно различни от това, което се случва в последните месеци. Сглобката се сглобява, разглобява.

Разправии и спорове – изваждане на корупционни схеми или подозрения за такива. Това не работи добре за активността, ще отблъсне много хора. Включително и вчера с този скандал за детската болница. Всеки ден скандали и затова имаме моралната претенция, че сме алтернативата на всичко това. Тъй като в последните години, а особено и в последните месеци се разграничихме категорично от сглобката и политическия модел на ГЕРБ, който се възстанови в България", заяви Нинова.

На въпрос каква е позицията на БСП за скандала с детската болница Нинова заяви: "Първо стои въпросът защо са приели да е частна болницата.

Служебният кабинет е реден от Борисов и е нормално да провежда политиката и да възстановява модела на управление на ГЕРБ от последните години. Да не се прави на ощипан г-н Главчев, че тепърва разбира.

Това нещо е гласувано в Министерски съвет, подготвено е. Реакцията на ГЕРБ показва, че не са безучастни към това нещо. И ако нямаше публично реакция сигурно щеше да мине и замине по празниците тихомълком. Така че нашата оценка на служебния кабинет, че това е ГЕРБ, се потвърждава и от действията на Главчев и МС. Това е модела, срещу който ние толкова години се противопоставяме и ще продължим", категорична бе Корнелия Нинова.