Нинова вика Борисов в парламента да обясни за F-16

Политика
09:57 - 30 Септември 2020
3483
Нинова вика Борисов в парламента да обясни за F-16

Премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов да дойдат в парламента и да обяснят за вчерашните си разговори с американските “Локхийд Мартин” за закупуване на още осем F-16 без това да е било съгласувано с Народното събрание. За това настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Вчера изненадващо от медиите разбрахме за среща на премиера с “Локхийд Мартин”, за водени разговори за закупуването на нови осем самолета F-16. Нещо повече - от съобщението става ясно, че Министерство на отбраната вече е пуснало писма-заявки за проучване на възможностите за купуване на нови три радари и друго високотехнологично оборудване. Тази информация поражда много въпроси, на които държим днес да поканите министъра и премиера и да отговорят - за какви параметри на сделката става дума, кога се предвижда и в какъв срок, предвижда ли бюджета за 2020 година тези средства. Предвиждат ли петте милиарда лева, които премиерът изтегли, тези сделки, пита Нинова.

Лидерът на БСП смята, че Борисов вече бил вкарал държавата в дълг за над 30 млрд. лв. Истината обаче излязла от доклад на НСИ, в който се посочвало, че падат икономическите показатели, вноса и износа, а това значело обедняване. Проблемът обаче нямало да се реши с допълнителните 50 лв. за пенсионерите, а с преизчисляване на пенсиите, категорична бе Нинова.

Този въпрос трябва да бъде дискутиран тук в Народното събрание. Моля да ги повикате, обърна се соцшефката към председателката на парламента Цвета Караянчева. От своя страна Караянчева  обясни, че предложението Борисов и Каракачанов да дойдат в парламента ще се гласува, когато бъде внесено писмено.


Снимка: Агнес Методиева