Нинова яхна статистиката за индустрията, не отчита огромното военно производство

Вицепремиерката в оставка: Паднахме заради лоши интереси, а не показатели в икономиката

Топ
11:11 - 14 Юли 2022
1789
Нинова яхна статистиката за индустрията, не отчита огромното военно производство

За първи път България е на първо място по ръст на индустриалното производство в Европейския съюз, от 15 години не сме имали такава добра новина. Това отчете министърът на икономиката в оставка Корнелия Нинова пред журналисти, като цитира данни на Евростат. 

Те показват, че за май ръстът у нас е 22,2% на годишна база.

"Това се дължи на няколко причини - спряхме рекета на бизнеса, кражбите, дадохме компенсации за скъпия ток и самият бизнес направи реорганизация и оптимизация на производството. Това означава повече работни места, данъци, съответно средства за детски градини, млади семейства и пенсионери", изтъкна Нинова. 

Тя даде и примери за ръста на производството в различни сектори - при добив на въглища той е 51%, напитки - 68%, превозни средства без коли - 23%, облекло - 50%, потребителски продукти - 22%, химически - 21%, основни метали - 17%. Това е реалният ръст без отчитане на инфлацията.

Но нито за секунда шефката на БСП не се спря на обективния факт, че голяма част от ръста в индустрията се дължи на свръхпроизводството във военните заводи. 

За справка, ВМЗ-Сопот, например, е готова да разкрие още стотици нови работни места. 

Тези данни показват, че правителството не падна от вот на недоверие заради лоши икономически показатели, а заради лоши икономически интереси. Но не трябва да се успокояваме, защото инфлацията е висока ,а доходите - ниски. За да продължим тази тенденция, трябва политическа стабилност и икономическа предвидимост, коментира вицепремиерката в оставка.