Нинова забранява прехвърлянето на дългове

Вицепремиерът готова със Закон за колекторските фирми

Политика
13:17 - 20 Януари 2022
1525
Нинова забранява прехвърлянето на дългове

Готови сме с проект на Закон за събиране на вземанията, изцяло нов, самостоятелен закон по тази тема. Това обяви на пресконференция вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която се срещна с представители на организации в защита на потребителите, за да обсъдят темата.

Министър Нинова съобщи, че ще има публичен регистър на фирмите, които се занимават със събиране на вземанията и изтъкна, че досега такъв не е имало. Регистърът ще се води в министерството от Комисията за защита на потребителите. Ще има изисквания към фирмите, които се занимават с тази дейност за 500 000 лева капитал, в предмета на дейността им да е вписано, че ще се занимават с тази дейност, членовете на управителните органи на такива компании не трябва да са осъждани и срещу тях не трябва да има наказателни преследвания за престъпления от общ характер.

Абсолютно сме наясно срещу какво се изправяме. В оборот са 4 млрд. лева по този въпрос, наясно сме каква сила имаме срещу себе си и какво може да последва от това, което започваме да правим. Но сме още по-наясно със себе си, че няма да се откажем, заяви вицепремиерът и допълни, че хората имат нужда от тази закрила, имат нужда да видят, че има държава и че тя няма да позволи произвол върху тях и семействата им.

Снимки: Агнес Методиева