Нинова зове: Оттеглете бюджета за 2021-а

Левицата настоява за спешни икономически мерки наред със здравните

Политика
12:28 - 24 Ноември 2020
1445
Нинова зове: Оттеглете бюджета за 2021-а

Дебатът за бюджета за 2021 г. се превърна в арена на скандали в Народното събрание. Докато депутатите се запознаваха с окончателните текстове за парите на Националната здравноосигурителна каса, шефката на БСП Корнелия Нинова взе думата за декларация, в която настоя проектобюджетите да се оттеглят незабавно, тъй като по думите й те вече не били актуални предвид искането за налагане на национална карантина.

Нинова разкритикува управляващите за това, че преди повече от месец парламентът е решил кабинетът да приведе в готовност противоепидемичния план на страната, а това още не сторено.

"Това показва, че когато Бойко Борисов управлява България, Народното събрание съществува проформа. Той убива институциите и управлява авторитарно", настоя лидерът на левицата. Нейното предложение за отпадане на дебата за бюджета обаче не бе прието. Оказа се, че и ДПС, и депутати от групата на патриотите подкрепят мнението на левицата. 

"Въпреки тежката криза премиерът отказва да създаде ред, предвидимост и сигурност за хората, а правителството действа на принципа проба-грешка. Играят се политически игрички на гърба на народа", категорична бе Нинова. И добави: 

"Сега чакате 2 дни реакцията на хората, за да се реши в сряда дали Борисов да бъде "добрият" и да не допусне въвеждането на тези мерки, или да приеме затварянето на страната". 

Тя предупреди, че докато това се случва, хората умират по стълби и в линейки между 2 болници. А хаосът е пълен. "Новите мерки ще доведат до нов срив за икономиката и по никакъв начин не са подкрепени с мерки за хората. Какво става с родителите, които остават вкъщи заради онлайн обучението? Какво да правят 200 000 самоосигуряващи се лица? Какво става с малкия и среден бизнес?", пита председателят на Столетницата.