Ниновият Калоян Методиев дразни: Радев прави консултации за пари

Политика
14:38 - 21 Април 2023
1969
Ниновият Калоян Методиев дразни: Радев прави консултации за пари

"Това не са консултации за съставяне на правителство, а консултации за пари. Всяко второ изречение на президента Румен Радев е "приемете ми бюджета", "приемете законите за милиардите по Плана за възстановяване". Той се държи като човек, който управлява. А работата на парламента е да определя как се разпределят парите в държавата, съобразно партиите, избрани на изборите. Президентската институция има само една регулираща роля. Радев ни е пети президент и никой досега не се е държал така". Tова коментира пред БНР политологът Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на държавния глава. 

По думите му "една каруца няма как да върви, като се слага конят отзад":

"Каруцата е правителството, а мнозинството е двигателят, който ще я тегли. Президентът не им казва да съставят правителство, а ги тласка да му приемат бюджет". 

Методиев подчерта, че за излизане от кризата, в която се намира държавата, има два пътя:

"Единият е организирано - с ред, с диалог, с поетапни мерки. Другият път е хаотично. Разговорите на президентските консултации ме карат да мисля, че се върви към пътя на хаоса, защото не се говори за стабилизиране на държавата, на икономиката, на връщане на реда в парламента, на партийната система, какъвто е европейският модел, на наваксване на изоставането ни от Румъния и въобще от всякакви европейски формати в последните 8-9 месеца, а се говори за пари".