Нищо ново - всеки втори няма да гласува в шести избори за парламент

Анализатори спориха - трябва ли да има кабинет на съгласието, или да се насрочва нов вот през лятото

Политика
22:23 - 11 Април 2023
2946
Нищо ново - всеки втори няма да гласува в шести избори за парламент

Всеки втори българин няма да излезе да гласува, ако партиите в 49-ия парламент отново не съставят правителство и страната бъде изправена пред шести поред предсрочни избори. Това става ясно от социологическо допитване на "Алфа рисърч", направено за предаването "Референдум" по БНТ. 

56% от попитаните са отговорили, че категорично няма да гласуват, 33% ще отидат до урните, а 11% са без мнение.

Не са оптимистични и очакванията за работата на Народното събрание - след като миналата година депутатите три дни си избираха председател, сега

57% от българите смятат, че и този парламент няма да започне работа бързо.

38% са на обратното мнение, а 3% не са отговорили.

Че пак ще се стигне до караници в пленарната зала убедени са и анализаторите, които предаването бе поканило на гости.

Според Гергана Паси поне този път се очаква да няма неколкодневни спорове в загуба на парламентарно време за избора на ръководство на НС. Eксдепутатът Иван Сотиров пък смята, че трябва да се мисли за излизане от политическата криза максимално бързо заради войната на Русия.

Това мнение - за опасността, споделя другият бивш народен избраник Борис Станимиров. А психиатърката Цветеслава Гълъбова, която доскоро бе кандидат за НС от "ЛЕВИЦАТА!" напомни, че политиците са огромни длъжници на избирателите, включително по отношение на липсата на справедливост в обществото и калпавите закони.