Нищят скандален търг на "Булгаргаз"

Икономика
17:33 - 12 Август 2022
3081
Нищят скандален търг на "Булгаргаз"

Българска стопанска камара изпрати писмо до президента Румен Радев и служебния премиер Гълъб Донев, относно "скандален търг на „Булгаргаз“ с начална цена от 380 лв./MWh". Позицията е по повод търга, насрочен от дружеството за покупка на допълнителни количества втечнен природен газ.

"Продължават скандалните действия при осигуряването на природния газ", пишат от БСК в началото на писмото, подписано от председателя на БСК Добри Митрев 

„Булгаргаз“ обявява търг с начална цена от 380 лв./MWh! Индустрията, топлофикациите и домакинствата изнемогват посред лято при цени от порядъка на 300 лв., а „Булгаргаз“ купува за септември на 380 лева. Такива цени не могат да се компенсират от по-евтиния азерски газ. Тези цени ще затрият българското производство, ще доведат до фалит топлофикациите и ще оставят българите на тъмно, студено и без работа на прага на зимата", пише в писмото. 

"Ако вземахме заявените количества от „Газпром експорт“, при настоящите цени на холандския газов хъб TTF (206-207 EUR/MWh), цената им за септември би била от порядъка на 131 USD/MWh или под 250 лв./MWh. Вместо това, ние търсим газ неизвестно от къде на цени 1,5 пъти по-високи!", става ясно от информацията на БСК. 

"Подобни действия са безотговорни към националния интерес, обричат българските производства – от малката хлебопекарна до знакови предприятия. Поставят под въпрос топлото и светлото на българина и рискуват стабилността на цялата енергетика", категорични са от Българската стопанска камара. 

"Политици и брокери се упражняват ежедневно в публичното пространство, че нямаме нужда от газ, че пазарът бил свободен и прочее. Газът е „футболът“ днес – всички разбират от него. До онзи ден ни обещаваха четири пъти по-евтин газ. И в август е два пъти по-скъп спрямо април. А зимата идва утре", пише още в острата позиция на БСК. 

"Докога ще се държим като най-богатата държава в ЕС? Настояваме подобни скандални действия да бъдат прекратени, а Министерският съвет и кризисният щаб да преустановят хаоса и да започнат да вземат национално отговорни решения. В противен случай, щетите, нанесени на икономиката и гражданите, ще са необратими.Искаме достатъчни количества и поносими цени!", става ясно от писмото, подписано от Добри Митрев.