Ниска присъда за убийството на митничар от Пловдив, извършено през 1999 г.

Новини
13:29 - 13 Ноември 2023
1464
Ниска присъда за убийството на митничар от Пловдив, извършено през 1999 г.

Пловдивчанинът Божидар Атанасов ще лежи 20 години в затвора за убийството на митничаря Георги Дребчев, извършено на 13 юни 1999 г. в район "Тракия", а помагачът му Иван Карабелов от Съединение - 8 години. Това постанови ВКС 2 години, след като обяви делото за решаване. Присъдите са окончателни и са произнесени 24 години след разстрела на Дребчев.

Престъплението беше разкрито след 15 години, а самият процес се проточи заради връщането от инстанция в инстанция. Първоначално като подбудител на престъплението беше посочен бившият кмет на Съединение Евгений Маринчешки, който загина при автомобилна катастрофа през 2012 г. Тази версия обаче остана недоказана.

С това си решение ВКС измени потвърдената от Пловдивския апелативен съд доживотна присъда на Божидар Атанасов, намалено е и наказанието на Карабелов, което преди беше 15 години и 6 месеца.

Върховните магистратите приемат, че извършеното от Божидар Атанасов престъпление не е изключително тежко, както смятат съдиите от предните инстанции. Неправилно било възприето от тях като отегчаващо отговорността обстоятелство приемането на поръчката от страна на Атанасов. При приемане на поръчка за убийство то не може да е друго освен предумишлено, смятат от ВКС. Освен това наличието на един квалифициращ признак не е белег за изключителна тежест на престъплението в сравнение с престъпленията от същия вид, доколкото пострадалият е бил умъртвен с единствен изстрел от огнестрелно оръжие.

Отегчаващите отговорността обстоятелства на Божидар Атанасов не са нито изключителни, нито многобройни. Наред с това, смятат от ВКС, предишните съдилища не са отчели като смекчаващо отговорността обстоятелство изтеклия времеви период от извършване на деянието до налагането на наказанието за него, който доближава границата на абсолютната погасителна давност за наказателно преследване. В този смисъл разумният срок за провеждане на производството е надхвърлен, казват върховните съдии.

За Карабелов ВКС  се мотивира, че влошеното му здравословно състояние, не е било взето от съдилищата като смекчаващо отговорността обстоятелство, а за това има приложена изобилна медицинска документация. Следва да се отбележи, че делото е от фактическа и правна сложност. Събраните материали са със сериозен обем, имайки предвид, че то е от разкритите престъпления по т. нар. „студени досиета". Материалите са събрани в над 20 тома, като 4 от тях са секретни. В обвинителния акт са били посочени 70 свидетели и 10 вещи лица. При допълнителното съдебно следствие Апелативният съд е провел разпити и преразпити на свидетели и вещи лица.

Решението на ВКС е окончателно.