Ниското ДДС за ресторантите може да влезе в сила от 1 юни

Намалението на ставката може да не е от полза за крайния клиент, изчислява браншът

Новини
21:54 - 13 Май 2020
1509
Ниското ДДС за ресторантите може да влезе в сила от 1 юни

По-ниското ДДС за заведенията и ресторантите може да влезе в сила още от 1 юни, съобщи Нова. Все още няма окончателно решение, текат преговори. 

По-нискaта данъчна ставка няма да доведе до по-ниски цени в менюто на заведенията, защото идеята е свободните пари да помогнат на бранша да оцелее, без да покачва цените. Собствениците  приеха радушно идеята  мярката да влезе в сила още от това лято, тъй като според тях това ще предотврати фалита на голяма част от  ресторантите и заведенията, които и в този момент не могат да отворят врати. Ще бъде избегнато и съкращаване на персонал.

Сметките на бранша показаха, че по-ниският данък добавена стойност от 9 %,  вместо 20, може да не е в полза на крайния клиент.

"Достатъчно е да не се вдигат цените, има 4 по-сериозни вдигания на цените в нашия бранш. Тази мярка най-вероятно ще ни позволи да замразим тези цени и да инвестираме в персонала си, за да го спрем да пътува за чужбина", заяви Ричард Алибегов, председател на Асоциация на заведенията в България.

Мярката  ще обхване близо 95 % от заведенията – колкото са категоризирани по закона за туризма. А какъв ще е ефектът за бранша, зависи от това кога ще се въведе по-ниското ДДС. Точната дата обаче все още се обсъжда.