Ниското ниво на реките в Европа задълбочава кризата

Германия миналия месец се съгласи да реактивира своите електроцентрали, работещи с въглища

ЕС
15:23 - 04 Август 2022
2705
Ниското ниво на реките в Европа задълбочава кризата

Ниското ниво на река Рейн, главната плавтелна артерия на Германия, ще засегне работата през следващия месец на някои от големите електроцентрали, захранвани с въглища, една източно от Франкфурт и друга в северната част на Рур, показват данни от уебсайта на германска енергийна борса, цитирани от Ройтерс.

Едната централа има капацитет от 510 мегавата и е разположена на река Майн, основен приток на Рейн. Нейната работа ще бъде затруднена до 7 септември "поради ограничение на обемите въглища на място", причинено от ниското ниво на река Рейн.

Друг документ, публикуван късно в четвъртък сутринта, казва, че друга 1100-мегаватова централа също може да има нарушения в работата до 7 септември поради нивата на водата.

Германия миналия месец се съгласи да реактивира своите електроцентрали, работещи с въглища, или да удължи техния живот в отговор на най-тежката си енергийна криза от поколения, предизвикана от намаляващите доставки на руски газ.

Но ниските нива на реките след горещо и сухо лято означават, че баржите, които доставят въглища към тези централи, могат да плават само с непълен товар. Подобни условия доведоха до спад в производството в електроцентралите и засегнаха рентабилността в химическите заводи през 2018 г.

Горещата вълна тази седмица също повиши цените на транспорта по реката, тъй като по-малко кораби могат да пътуват по нея и да преминават през проблемни точки, свивайки транспортния капацитет.

Ниското ниво на вода също се отразява на цените на електроенергията, както и на други стоки като продукти от минерални масла и зърнени храни.

Спадащите реки през последните седмици също ограничиха доставките на вода за охлаждане на френските атомни централи, което допринесе за стагнацията на европейската енергийна система и повиши спот цените на електроенергията.