Нито едно оръжие не е заминало за Украйна преди обнародването на Указа

Това обявиха от Министерството на отбраната

Свят
10:23 - 23 Декември 2022
2228
Нито едно оръжие не е заминало за Украйна преди обнародването на Указа

Нито едно оръжие не е заминало за Украйна преди обнародването на Указа на президента Румен Радев на Закон за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Това каза на брифинг зам.-министърът на отбраната Катерина Граматикова.

"Нито един елемент от вече ратифицираната от НС помощ за Украйна не е напуснал територията на България,", бе категорична тя. Министерство на отбраната планира логистична операция, която в момента тече и е в ход, каза Граматикова. Тя обясни, че Министерство на отбраната изпълнява и ще изпълнява всяко решение на НС.

„Министерството изпълнява стриктно решението в частта, засягащо задължението ни да проведем преговори със съюзниците ни за предоставяне заместваща техника“, допълни зам.-министърът.

Тя каза, че България трябва да продължи с проектите за модернизация. Граматикова посочи, че Министерство на отбраната е внесло инвестиционна план-програма в НС, в нея са включени най-важните за българската армия проекти.

„Надяваме се, че НС ще има волята да разгледа тази програма и тя да стане факт, за да продължи истинския процес по модернизация“, каза тя.

Тя каза, че следващото искане, с което ще сезират НС, са необходимите на Украйна генератори. „В момента сме в процедура да изготвим необходимите документи“, поясни тя.

По отношение на проекта за бойната машина МО правят така, че да има честна конкуренция, прозрачна процедура, за да се осигури най-доброто за българската армия на най-добра цена. Този процес е дълъг. Ако всичко върви по план в края на лятото ще можем да кажем, че сме финализирали проекта, каза зам.-министърът.

Указът за военната помощ беше обнародван в Държавен вестник днес.