НЛО като гъба стряска Канзас

От него остава странен светещ пръстен

Мистика
13:53 - 17 Декември 2023
7893
НЛО като гъба стряска Канзас

През 1971 г. в малкото градче Делфос, Канзас, САЩ, се появява НЛО с форма на гъба. Когато обектът отлита, на земята остава бял и привидно обгорен кръг. Уфолозите наричат този случай  „правдоподобен“, тъй като впоследствие кръгът е внимателно проучен и фотографиран няколко пъти.

Вечерта на 2 ноември 1971 г. 16-годишният Рон Джонсън е в полето, когато изведнъж забелязва в небето обект със странна форма, пише burgasnews. Обектът прилича на „шапка на гъба“, излъчва много ярка светлина, издава силно бръмчене и се рее ниско над земята.

Тийнейджърът изтичва в къщата, за да съобщи на родителите си, но когато всички заедно се връщат на полето, НЛО вече го няма. В края на полето сред дърветата, ясно се вижда странен светещ „пръстен“ с диаметър 2,4 метра. Бяла хлъзгава кора покрива ръба на пръстена.

Когато семейството се приближава, хората забелязват, че кръгът блести в приближаващия здрач. Семейство Джонсън веднага се свързва с местния шериф Харлан Енлоу. Той е първият служител, който вижда странния пръстен на земята. Енлоу казва: „Беше невероятна изненада за мен да видя този бял пръстен, като голяма поничка, лежащ в средата на кално поле“.

Заместниците на шерифа пристигат и взимат показания от семейство Джонсън, снимат пръстена и внимателно взимат проби от почвата.
Тогава Ерма Джонсън, майката на Рон, казва на шерифа, че докато са го чакали да пристигне, тя без да иска докоснала с пръсти бялото вещество по пръстена и пръстите й веднага „изтръпнали и запарили“ за кратко.

По-късно се оказва, че семейство Джонсън не са единствените, които са видели НЛО онази вечер. Сред местните жители има още двама очевидци, които виждат странен летящ обект. Те заявяват, че са видели как НЛО счупва дърво, удряйки го, вероятно случайно, докато лети. Шерифът заявява: „Бях 100 процента убеден, че очевидно се е случило нещо странно и смятах, че това, което ни каза семейството, е достоверно“.

Изследователите изучават пръстена дълго време. Отбелязано е, че когато падне сняг, той бързо се топи вътре и извън ринга, но не и върху самия пръстен. Когато хората поливат кръга с вода, почвата не я попива. Пръстенът остава на мястото си няколко години. Не е известно дали той или неговите останки все още са там.

Пробите от почвата, взети от мястото, са изследвани в лаборатория и е публикуван доклад от 21 страници за намереното. Посочено е, че пробите съдържат малко пепел, но и актиномицети, които са кръстоска между бактерии и гъбички. Това е доста любопитно поради факта, че самият НЛО е изглеждал като огромна гъба.

Физикът Матю Шидагис казва: „Имаме физически доказателства, че пробите от почвата все още имат същото светещо свойство и днес, което за мен е абсолютно зашеметяващо“. Въз основа на резултатите от изследването на почвените проби Шидагис вярва, че странният пръстен най-вероятно е “магически кръг“, образуван от гъби. Той казва, че са открили хидрофобни вещества в пробите, което е подобно на начина, по който гъбите влияят върху почвата.

Геологът от НАСА д-р Боб Андерсън заявява, че „това е някакъв вид земно явление, а не НЛО, въпреки, че не са гъби“.

Андерсън казва: „Според мен водата се смесва с неизвестен организъм и реагира, образувайки пяна от бактерии, които образуват пръстен. Това може да обясни изтръпването и лекото изгаряне на пръстите на Ерма, когато докосва пръстена, което обикновено се случва с киселина. Имам инстинктивно усещане, че в района има нещо създадено от човека и  свързано с химикали, което не е открито при проучването на почвата през 70-те години на миналия век“.

Въпреки различните теории, нито един от експертите не е 100 % сигурен какъв е пръстенът или какво го е причинило, така че в крайна сметка този странен случай остава необясним феномен.